Lesní sezóna 2024 na hodině matematiky

9.10.2024   
Foto

Máme za sebou první desetiletí našeho seriálu, protože už deset let BĚHÁME LESY. Každým rokem plníme lesní kroniku, otáčíme popsané listy a plníme ty prázdné. Na letošním kontě máme spousty lesních novinek, rekordů, nových běžců, ultimátních zážitků, silných příběhů a krásných čísel, která nás pohání dál. A jak to letos dopadlo na hodině matematiky v lesním jazyce? 

Letošní smečku tvořilo celkem 14 322 malých i velkých parťáků. No není to skvělé? Ani malá lesní smečka nebyla až tak malá, na dětských závodech Dr. Max se za celý rok prohnalo 2628 statečných mláďátek. A nejen, že se běhalo, ale také pomáhalo. Celkem 1809 hrdinů přispělo v osmi různých koutech republiky na charitativním PENNY běhu k částce 820 750 Kč. Stejně tak pomáhal každý, kdo závodil se zapnutou aplikací EPP Pomáhej pohybem. Na osmi zastávkách se po celé republice vyběhalo 539 980 Kč na osm různých projektů podporovaných v rámci regionu daného závodu. 

A jak dopadla lesní kniha rekordů? Nejpočetnější lesní smečka se sešla hned na Karlštejnském otvíráku, kde se na startovní čáru postavilo téměř 2800 závodníků. Těsně na druhém místě skončila Jizerská, kde do letní stopy skočilo 2 714 běžců a stala se tak největší v celé její jedenáctileté historii. Legenda přilákala i 535 mláďátek a utvořila tam ten největší houf na dětských závodech v dějinách celého seriálu. Jizerská byla i přes horké počasí zkrátka velkolepá.

Tím nejmladším letošním závodníkem bylo několikaměsíční mláďátko v kočárku a tím nejstarším 87letý kmet, což je krásným důkazem toho, že les otevírá brány všem generacím a celým rodinám

Kde v lese skřípaly brzdy? Nejrychlejším tempem se proletěl vítěz na Jizerské 11 km, kterému na brzdnou dráhu skoro nestačil ani cílový koridor. Jizerský vzduch poháněl kupředu i vítěze a vítězku dlouhé trasy, kde si nejen zlato, ale i historicky nejrychlejší časy zaslouženě odvezlo manželské duo Hudcových. Doslova ultra rekordy letos padaly hlavně v ženském podání. Na všech čtyřech extra dlouhých trasách si traťové rekordy utrhly lesní královny.

 

První desetiletí jsme společně ukončili uprostřed vinobraní a krás Lednicko-valtického areálu. V atmosféře s chutí vína jsme oslavili uzavřenou sezónu 2024, vyhlásili úspěchy členů lesní smečky a ocenili jejich věrnost i rychlost. 

Letos máme 79 velkých a 23 malých věrných parťáků, co s námi objeli všech 8 českých závodů, celkem tedy 102 Osmeráků. A pak tu máme ty, co s námi zavítali i za hranice a mají na svém účtu všech 15 závodů včetně slovenského seriálu Behaj lesmi. Na té úplně poslední zastávce ve slovenských Smolenicích jsme ocenili celkem 7 velkých i malých Patnácteráků, mezi které patří i rodina Horeckých - 2 rodiče, 3 děti, 15 víkendů, 15 zastávek, 15 závodů, 75 medailí a počet ujetých kilometrů je tak vysoké číslo, že se zadrhlo na našem lesním počítadle. Tuhle početnou rodinu doplnila dvojice Josef Holub a Branislav Gereg, oba dobře znalí našich lesních stezek. Všem tleskáme a děkujeme za tak obrovský kus důvěry.

Jednou z novinek letošního roku je Srub mistrů. Síň slávy pro ty nejvěrnější parťáky, co odběhali více než 50 závodů. V prvním roce otevření jsme tu přivítali 13 členů z nichž jsou dokonce 4 členové z rodinného klanu Greců, další věrné rodiny v našem brlohu. S počtem přes 70 závodů se stříbrnou liškou stali Tomáš Dobeš a Jiří Synek, a dosáhli tím zatím nejvyšší úrovně. Ještě pár let a stanou se z nich diamantoví jeleni s počtem 100 a více závodů na svém kontě. Tipnete si, kolik let jim to asi potrvá? 

Od věrnosti se přesuneme k rychlosti, protože už deset let vyšíváme jména těch nejrychlejších z každé trasy na naše kamizolky a patří jim řád Lesů pán a Lesů paní. Odběhali nejméně šest závodů (nebo tři v případě extra dlouhé trasy) a po bodovém žebříčku vyšplhali na první tři příčky. Všechny pány a paní z lesní komnaty zdobí hodinky se zlatou investiční mincí od České mincovny. A odměnou byla letos také jedinečná dřevěná trofej z dílny Kamily Zawadské. Vyřezaná běžecká mapa připomíná běžecké (k)roky se seriálem.

Na krátké trase se vítězství po několika letech povedlo Stanislavu Zachovi a nové parťačce Veronice Pálkové. Na dlouhé trase obhájil loňské vítězství Přemek Vida a v ženském podání zamíchala kartami Jana Trávníčková. Na extra dlouhé trase kraloval lesní nováček Michal Bachman a v ženské roli získala svůj běžecký lesní hattrick ostřílená královna Míša Luňáčková. 

  

A jak si vedla naše ekologická stopa? Speedcup není žádné cizí slovo, ale povinná výbava každého lesního běžce a právě díky jejich využití jsme společně s vámi ušetřili 98 500 jednorázových kelímků. A víte, že ta bílá páska, která vás provází po trase, je taky ekologická? Jejím využitím jsme v letošní sezóně ušetřili plastové značení v celkové délce 14,4 km. Pamatujete na ty barevné popelnice v zázemí závodu? Díky nim a vašemu správnému výběru barvy jsme vytřídili celkem 11,3 tun odpadu. 

Nyní už v brlohu zasedá celý lesní tým, aby dobře naplánoval další sezónu, nachystal spousta novinek, zvýšil kvalitu nabízených služeb a povýšil závody Běhej lesy na ještě lepší zážitek. 

Připomenout si celý rok můžeš ve speciálním videu na našich stránkách nebo Youtube kanále.

Těšíme se až společně roztočíme druhou dekádu v lesním vohozu. Registrace na rok 2025 jsou za bukem, tak číhej za rohem.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko