Příběh běžce - Martin Krtek: Složil jsem tým na Týmovku z úplně cizích lidí, stali se z nás skvělí kamarádi

12.3.2024   
Foto

Martin Krtek, osmerák ročníku Běhej lesy 2023, se vrátil k běhání po téměř 23 letech a posbíral hned všech osm lesních medailí a neuvěřitelné zážitky ze všech zastávek seriálu. Jeden výjimečný závod však v mysli i běžeckém srdíčku Martina zanechal nezapomenutelnou stopu. Týmovka! Sebral odvahu, sestavil tým z parťáků, kteří se nikdy předtím neviděli a dnes je spojují nejen běžecké zážitky, ale hlavně přátelství! Vybavujete si tým Trpaslík a 7 Sněhurek? Že ne? Tak si přečtěte, čím Martinovi a jeho týmu učaroval běh, Běhej lesy a hlavně Týmovka.

Jak proběhlo tvé seznámení s Běhej lesy a kdo ti ukázal cestu na lesní traily?

V mládí jsem dělal atletiku, ale v 19 letech jsem přestal a začal jsem hrát fotbal, ale kvůli častým zraněním jsem přestal i s fotbalem. Svůj život si však bez pohybu nedokážu představit, a proto jsem se po 23 letech vrátil opět k běhu. Praktickým důvodem k běhu se stal také Covid, protože tehdy nic moc jiného dělat nešlo.

Pak kamarád Lukáš (patří mezi elitní běžce BL) nasdílel své výsledky Běhej lesy a já si vzpomněl, že v mládí jsem nebyl o nic horší než on. Tak proč to nezkusit? V roce 2022 jsem se do toho opřel a začal trénovat, chvilku mi trvalo, než jsem se dostal do solidní kondice (naběháno 1200 km v roce 2022). No a na začátku sezony 2023 jsem mrkl na termínovku, přihlásil se na první závod v Brdech a bylo rozhodnuto – začal jsem opět závodit!

 

Který závod seriálu se stal tvým NEJ?

Nejvíce se mi líbila Jizerská – tam jsem běžel 11 km. Skvělý byl ale také nejdelší okruh na Týmovce! Běžel jsem ho už za světla a užil jsem nádhernou přírodu i super běžecký profil trasy. Musím však říct, že jsem si užil všechny závody, protože každý má své jedinečné kouzlo. 

 

Běžel jsi úplně první ročník Týmovky. Jaké to pro tebe bylo?

Byl to skvělý zážitek! Především díky lidem, se kterými jsem tam byl, a se kterými jsme strávili společný běžecký i společenský čas. Náš tým se jmenoval „Trpaslík a 7 Sněhurek“, původně jsme se totiž přihlásili ve složení 1 žena a 7 mužů, tak jsme to obrátili do vtipu. Každopádně náš tým je krásný i tím, že před závodem jsme se vůbec neznalisložili jsme tým „naslepo“ a rozhodně toho nelitujeme! Zůstáváme v úzkém spojení, radíme si i v tréninku a společně máme v plánu další závody Běhej lesy.

 

Jak na tento štafetový závod vzpomínáš?

Vzpomínám moc rád! Nejvíc mě bavilo společné probírání a analyzování tratítaktika běhu a neustálá podpora v týmu. Dali jsme to krásně a pro mě to byl nový a naprosto skvělý zážitek v podobě týmového závodu.

 

Uvidíme se v červnu (Týmovka, 21.-23. 6. 2024) znovu na startu?

JEDNOZNAČNĚ! Samozřejmě pokud mi to zdraví dovolí.

 

Seriál Běhej lesy letos slaví jubilejní 10. sezonu. Čím si tě lesní seriál získal?

Atmosférou. Nádhernou přírodou. No, a především skvělými kamarády, které jsem právě na Běhej lesy poznal. Samozřejmě také zvyšuji svou fyzickou zdatnost a porovnávám, jak na tom jsem oproti ostatním běžcům. Běhej lesy je ale unikátní právě nádhernou přírodou a místy, kde se běhá.

 

Kdo je tvými parťáky na Běhej lesy, když vyrazíš na závod?

Protože chci patřit do užší špičky, běžím samotný závod sám za sebe. Když se na trati ale potkáme s kamarády, vždy se povzbuzujemehecujeme a motivujeme k lepším výkonům.

 

Zavítal jsi díky seriálu Běhej lesy na nějaké místo poprvé?

Jasně! Prvně jsem byl v areálu Bílá v Beskydech, který je vážně nádherný. Cestování z Tetína bylo náročné, ale i když cesta byla dlouhá, Beskydy opravdu stály za to!

 

Kdo je tvým největším běžeckým soupeřem?

Běhám kratší tratě, bez rozdílu kategorie se pohybuji kolem 40. místa a v mé kategorii M49 kolem 10. místa. Našla by se spousta soupeřů, ale největší soupeř jsem sám sobě. Prodat to, co mám natrénováno, je u mě především bojem ve vlastní hlavě

 

Jak vnímáš atmosféru a komunitu běžců na Běhej lesy závodech?

Atmosféra je naprosto jedinečnáRoztleskávání před závodem, povzbuzení ostatních běžců, skvělí moderátoři a hudba. Podobně to platí i pro celou komunitu. Nejsou tu jen běžci, kteří si chtějí něco dokázat. Je tu plno těch, kteří běží jen a pouze pro radost! Na trase se vyfotí, zatancují u kapely, a to je prostě úžasné!

 

Co ti jde v průběhu závodu hlavou?

„Hlavně to vydrž až do konce a nezraň se!“  Ale hlavně vnímám, že příroda okolo mě je opravdu nádherná, a že mám to štěstí, že mohu běhat. A tak prostě běhám!

 

Jak vypadá tvoje příprava a trénink na závody?

Řekl bych, že na závody se připravuji už druhým rokem velmi intenzivně. Denně běhám přibližně 10 kilometrů. Dávám si vždy jeden den pauzu na regeneraci a jeden den na dlouhý výběh okolo 20 kilometrů. To je asi 65 kilometrů týdně. Tréninkový plán je jednoduchý – hlídám vše pomocí hodinek a pásu. Cílem je udržet poměr intenzity běhu ve vyrovnaném poměru. Nízko aerobní, vysoce aerobní a anaerobní, tzn. střídám tempový běh, úseky a regenerační běhy.

 

Máš nějaké specifické rituály před závodem?  

Jasně. Rituálem se pro mě stalo měření hodnot na InBody přístroji ve stánku Dr. Max a také 20minutové rozběhání s kamarády.

 

Prozradíš nám tvé cíle pro sezonu 2024? Kde se potkáme?

V roce 2023 jsem skončil v celkovém hodnocení Lesů pánů na 11. místě. Mým cílem pro rok 2024 je odběhnout všechny závody seriálu a skončit v první desítce.

 

Díky, Martine. Těšíme se v lese! Co bys vzkázal ostatním běžcům?

Je jedno, jestli chceš běhat na výsledek nebo jen pro radost. Důležité je běhat, protože tě to baví a máš z toho potěšení!

 

Smečko, těšíme se na startovní čáře! Zahájení sezony už 20. dubna na Karlštejně. Tak vzhůru na registraci a pak do kopců. :)

Pokud se chcete i vy podělit o svoje zážitky, neváhejte a napište nám svůj příběh do formuláře Příběh běžce.

 

 

 

 

 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko