Běh v zimě: Tipy a triky pro bezpečný a efektivní trénink s Verčou Preti

13.12.2023   
Foto

Smečko! Zimní období nemusí znamenat konec vašeho běžeckého tréninku. S několika správnými přístupy a přizpůsobením svých rutin můžete udržet svou kondici i v chladnějších měsících a pořádně na novou sezonu natrénovat. Zde je několik užitečných tipů a triků, které si pro vás připravila Verča Preti.

1. Zahřátí doma

Předtím než se vydáš do zimního chladu, věnuj dostatek času zahřátí doma. Krátká rozcvička nebo třeba skákání přes švihadlo ti pomůže připravit svaly na aktivitu a zvýší prokrvení, čímž minimalizuješ riziko zranění.

2. Oblečení a vrstvení

Oblečení je klíčovým faktorem pro pohodlí a úspěšný trénink v zimě. Obleč se tak, aby ti na začátku bylo mírně chladno, protože se tělo při běhu zahřeje. Místo jedné teplé vrstvy raději použij vrstvy, například spodní merino vrstvu s lehkou termo mikinou a zimní běžeckou vestou, pokud už je opravdu velká zima. Nezapomeň taky na pokrývku hlavy, aby ti z hlavy neunikalo teplo.

Více tipů na kvalitní funkční oblečení najdeš v článku: Limitovaná kolekce funkčních trik Craft Běhej lesy.

3. Správná obuv

Zimní běh může zahrnovat různé podmínky, od mokrého chladného počasí po sněhové pokrývky. Silniční boty jsou v počátečních fázích zimy často dostačující, ale jakmile přijde sníh, investice do trailové obuvi s goretexovou, nepromokavou vrstvou může být pro kluzký terén klíčová. Můžeš zvolit i boty s hřeby, ale ty využiješ jen při opravdu extrémních podmínkách, které u nás ale z 90 % nejsou.

4. Zpomal

V zimních podmínkách se vyplatí zpomalit tempo. Pomalé běhy ti umožní lépe si užít běhu a minimalizuje riziko úrazů. Ve sněhu se navíc i dobře posiluje, především kotníky, svaly a šlachy.

5. Najdi si bezpečné trasy

Hledej bezpečné trasy bez ledových a zasněžených úseků. Pokud se rozhodneš pro rychlejší trénink, je vhodné si ve svém okolí najít běžecký ovál, kde se sníh a led pravidelně odklízí.

6. Hydratace a energie

Nezapomínej na hydrataci i v zimě. I při nízkých teplotách je třeba dodržovat pitný režim. S sebou můžeš mít termosku s teplým nápojem, který tě zahřeje. Dodatečně si přibal i nějakou energetickou svačinu.

7. Bezpečnost a zdraví

V zimě je důležité být vidět. Vol reflexní oblečení a používej čelovky od renomovaných značek, jako jsou Fenix, Silva nebo Petzl. Tím nejenže zlepšíš svou viditelnost, ale i bezpečnost při běhu v podmínkách se sněhem a ledem.

Při běhu v zimě může být užitečné mít na paměti i bezpečnostní opatření. Aplikace Záchranka, případně nouzový kontakt na chytrých hodinkách a funkce GPS mohou být užitečné pro případ potřeby rychlé pomoci.

8. Rozumný přístup k nemoci

Pokud jsi nemocný/á, nech si dostatek času na zotavení. Rozhodně není vhodné běhat při nachlazení. Po nemoci je důležité se k tréninku vracet postupně, abys minimalizoval/a riziko komplikací.

9. Využití běžeckého pásu

V extrémně nepříznivých podmínkách může být běžecký pás dobrým alternativním řešením. To ti umožní udržet svou kondici bez ohrožení vlastní bezpečnosti v těžkých podmínkách.

10. Užívej si a běhej s radostí


S těmito tipy a triky se můžeš těšit na běh v zimě plný bezpečnosti, pohodlí a efektivity. Pamatuj, že klíčem je přizpůsobit se aktuálním podmínkám a udržet svou motivaci i v chladnějším počasí. Tak se na tebe parťáku budeme těšit v sezoně 2024, už v teplejším a snad přívětivějším počasí!

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko