Vítáme nového lesního parťáka CRAFT

23.10.2023   
Foto

Poslední letošní závod Běhej lesy je již dávno za námi a bylo by škoda na více či méně povedené výkony nenavázat příští rok. Dříve než se rozběhne registrace, tak se všichni můžeme pustit do přípravy. Je jedno, jestli poběžíte jeden, dva nebo klidně všechny závody. Stejně tak nezáleží na tom, jestli máte ambice se prát o stupně vítězů nebo se jen tak proběhnout v krásné přírodě. Důležité je to, že sportujete.

Poslední letošní závod Běhej lesy je již dávno za námi a bylo by škoda na více či méně povedené výkony nenavázat příští rok. Dříve než se rozběhne registrace, tak se všichni můžeme pustit do přípravy. Je jedno, jestli poběžíte jeden, dva nebo klidně všechny závody. Stejně tak nezáleží na tom, jestli máte ambice se prát o stupně vítězů nebo se jen tak proběhnout v krásné přírodě. Důležité je to, že sportujete!

Aktivní pohyb je návykový, a proto nás pravidelných běžců a občasných závodníků neustále přibývá. A ten, koho to baví a kdo se chce zlepšovat, pochopitelně přemýšlí o tréninku více. Konečně nám začíná pravý podzim, a tak se s vámi podělím o své zkušenosti s vybavením, které na své podzimní běhy využívám.

Předně je třeba říci, že jakékoliv doporučení je nutné přizpůsobit svým zvyklostem a výkonnosti. Každý z nás má jiné vnímání okolní teploty, potivost, intenzitu pohybu ale také morálku vyběhnout.

Osobně běhám pro radost a běh je pro mě skvělým prostředkem pro odpočinek od práce, srovnání si věcí v hlavě nebo plánování ať už pracovních, tak soukromých záležitostí. Většinou chodím běhat třikrát týdně, ale není to pravidlem – záleží, kolik je času.

Mám rád podzimní přírodu a rozmary počasí, takže co si beru na sebe v případě, že je venku proměnlivo a relativně chladno – řekněme 5 stupňů nad nulou? Takový den, kdy se člověku ven moc nechce?

Začnu funkčním prádlem – to je naprostý základ. Ani sebelepší svrchní vrstva oblečení nezachrání špatně zvolené prádlo. Zde hraje prim umělé vlákno, tedy zejména polyester, který má bez debat nejlepší funkční vlastnosti při vyšší intenzitě pohybu. Rychlý odvod potu a přebytečného tepla od těla pryč jsou klíčové vlastnosti, které přispívají k tomu, aby se běžec cítil dobře v průběhu tréninku či závodu. Osobně nejčastěji využívám v tomto období prádlo CRAFT Active Extreme X, které kombinuje recyklovaný polyester a polyester s CoolMaxovým vláknem. Jak již název napovídá, tento kousek je pro aktivní pohyb a pot od těla dostává opravdu extrémně rychle. Ne náhodou toto prádlo využívají i elitní sportovci – například norský XC a biatlonový tým.

Na Extreme většinou oblékám jen lehké triko s dlouhým rukávem, případně běžeckou větrovku CRAFT PRO Hypervent, která vyniká velmi nízkou gramáží, skvělou ochranou proti větru a možností sbalení do vlastní kapsy. Bunda docela dobře poslouží i při lehkém dešti, jemuž se ripstopová úprava snaží odolat co nejdéle. Na dlouhý běh v hustém dešti to ale určitě není. Teprve při takovém počasí bych sáhl pro voděodolné bundě, která ale i při těch nejlepších parametrech nezabrání pocitu přehřívání.

Pět stupňů nad nulou už pro mě není „trenýrková teplota“, i když občas lze takové běžce potkat. Při teplotách pod 10 stupňů už volím dlouhé elasťáky CRAFT PRO Trail Tights. Ty jsem si velmi oblíbil díky skvělému fitu, optimálnímu množství kapes a příjemnému materiálu. Kalhoty kombinují recyklovaný polyamid, který zajistí mimo jiné vysokou odolnost proti oděru či protržení a elastan. Meshové kapsy na boční straně stehen a zadní kapsa na zip poskytují dostatečný úložný prostor pro mobilní telefon, výživu, čelovku a jiné drobnosti. Na bedrech je elastická klokaní kapsa, která spolehlivě udrží například sbalenou větrovku. Snadnému oblékání pomáhají zipy na koncích nohavic. Tento set oblečení je pochopitelně možno využít při běhání ve městě nebo na lesních cestách nebo pěšinkách.

 

Jinak je tomu u bot. Snažím se střídat tréninky na silnici s těmi v lese a zároveň střídat různé trasy. Pro kratší nebo méně intenzivní tréninky po šotolině nebo lesních cestách jsem si oblíbil boty CRAFT ADV Nordic Trail. Vyhovuje mi vysoká míra pohodlí, kterou zajišťuje EVA pěna v mezipodešvi, ale například také hodně místa pro prsty. Podešev spolehlivě zabírá v lehkém terénu, ale dobře funguje i na asfaltových úsecích. Nylonový svršek je velmi odolný a dobře obepne nohu. Díky tomu máte pocit maximální stability i na nerovných pěšinkách nebo sebězích.

V případě, že si naplánuji trénink na asfaltu, tak volím CRAFT PRO Endur Distance. Botu, která využívá v mezipodešvi PX foam, tedy pěnu, která vyniká nízkou hmotností, příjemnou měkkostí a vysokou energetickou návratností. Bota vás prostě nutí doslova letět dopředu. Svršek ze síťoviny je velmi prodyšný, ale zároveň dostatečně pevný, aby noha byla jistě zaparkována v botě. Podešev je hladká a velmi přilnavá. Je to prostě skvělá bota na rychlostní i objemový trénink na asfaltu.

 

Doufám, že výše napsané řádky budou alespoň malou inspirací k tomu, že se nemusíte bát vyběhnout v jakémkoliv počasí. I výběh v chladném dešti má své kouzlo a funkční oblečení od CRAFTu vám jej určitě zpříjemní. Tak ať vám to běhá!

 

Autor článku: Jiří Horák, hobby běžec a produktový manažer značky Craft pro CZ a SK

 

 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko