S Lesy v lese o lese

15.9.2015   
Foto

Žijeme v době vyspělých technologií a rozsáhlých možností. Má to i své nežádoucí účinky, v přírodě trávíme méně a méně času, méně o ní víme.

Problematika životního prostředí však plní stránky médií a je důležitým tématem pro celou společnost. Protože velmi důležitou součástí naší přírody je lesní ekosystém, do problematiky vzdělávání veřejnosti v této oblasti se zapojují i lesnické subjekty, mezi nimi také státní podnik Lesy České republiky (LČR).  Již na základních školách je součástí vzdělávacího plánu environmentální vzdělávání, výchova a osvěta. Toto vzdělávání patří mezi priority v celé komunikační strategii podniku, který osvětové práci s dětmi a mládeží věnuje velkou pozornost.

LČR pořádají pro veřejnost pravidelně celou řadu zajímavých a populárně naučných akcí. Mezi nejnavštěvovanější patří Den s LČR, který má sportovně-vzdělávací charakter a je zaměřen na rodiny s dětmi. Pro návštěvníky je připravena řada soutěží a poznávacích programů o lese. Účastníci v rámci této akce soutěží, ověřují si své znalosti o přírodě, zjišťují svou fyzickou zdatnost, dozvídají se zajímavé informace o výcviku dravců nebo loveckých psů. Mimo jiné je pro ně připraven i bohatý doprovodný program.  Lesy České republiky ročně uspořádají více než 100 Dnů s LČR po celém území naší republiky. Aktuální přehled akcí je umístěn na webových stránkách podniku (www.lesycr.cz) v sekci Volný čas v lese – akce pro veřejnost.

Státní podnik Lesy České republiky provozuje i informační a vzdělávací střediska (IVS), jejichž cílem je přiblížit práci lesníků veřejnosti, včetně ochrany přírody, která je nedílnou součástí lesního hospodaření. V bohaté nabídce programů si vyberou opravdu všichni, od nejmenších až po dospělé.  IVS Křivoklát má stálou expozici určenou všem věkovým kategoriím. Dalším informačním střediskem je Dům přírody Slavkovského lesa na Kladské, kde najdete čtyři expozice, které představují čtyři stěžejní přírodní fenomény CHKO Slavkovský les – minerální prameny, rašeliniště, hadce společně s mokřadními loukami a les.  Jde o společný projekt Lesů ČR, s. p., a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Dalším nástrojem k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty u LČR je lesní pedagogika. Co si pod tímto pojmem představit? Program je určen především pro děti a mládež z mateřských, základních, středních, vyšších a vysokých škol, pro pedagogy i celou širokou veřejnost. Další cílovou skupinou jsou senioři, osoby handicapované a osoby ze sociálně znevýhodněných prostředí.

Výhodou tohoto programu je, že se účastníci přímo v přírodě a pod vedením vyškoleného lesníka – lesního pedagoga seznámí s lesem jako lesním ekosystémem, s prací lesníka a lesním hospodářstvím. To vše prostřednictvím prožitku a her. Učí se poznávat les všemi smysly, čímž u nich dochází k přirozenému vnímání a snadnému zapamatování nových informací. Lesy České republiky, s.p., se lesní pedagogikou zabývají již od roku 2002 a za tu dobu se stala jedním z hlavních pilířů lesnické osvěty a výchovy dětí a mládeže.

V současné době mají LČR více jak 250 vyškolených lesních pedagogů, kteří v roce 2014 uspořádali téměř 950 akcí pro veřejnost, kterých se zúčastnilo více jak 134 000 účastníků. Na rok 2015 je prozatím naplánováno upořádat více jak 800 akcí.

Prostřednictvím lesní pedagogiky se LČR snaží zlepšovat pohled na lesnictví a vysvětlovat některé jevy, které nejsou vždy z důvodu nedostatečné informovanosti pozitivně vnímány. V rámci programů  je tato problematika vysvětlována, často s praktickými ukázkami.  Navíc je u veřejnosti prohlubován zájem o les a o dřevo jako obnovitelnou surovinu.  Lesy České republiky, s. p., se v rámci lesní pedagogiky věnují i problematice odpadů, protože právě osvěta je jedním z nástrojů v boji proti vzniku černých skládek v lesích.

V rámci lesní pedagogiky získá veřejnost informace a osobní zkušenosti přímo od pramene, tedy od lesníka, který je v lese každý den.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko