Z trávníku jsem vyběhl do lesa. K závodění mě nakoply hodinky!

17.4.2023   
Foto

Jako malý jsem se s obrovským nadšením honil za míčem po trávníku a miloval zimní přípravu, při které jsem každého uběhal. Fotbal jsem hrál s láskou, ale nikdy jsem to nikam nedotáhl a vlastně trenéři napříč všemi kategoriemi mě nenápadně vyháněli, ať jdu zkusit atletiku. Atletiku? Přišlo mi to skoro jako sprosté slovo! Díky, nechci. A tak jsem kopal do míče s radostí dál.

Na svůj první běžecký závod jsem vyběhl s telefonem na ruce a běžel jenom tak rychle, abych nebyl poslední z týmu. To už jsme hráli s kolegy Hanspaulku a občas se šli proběhnout. Zásadní zlom ale nastal, když mi kolega sehnal hodinky Garmin! Pípaly, zaznamenávaly každý kilometr, mohl jsem na nich oči nechat! Neskutečně mě to nakoplo, chtěl jsem běžet znovu a dál, rychleji a lépe! Bylo to tak motivační, zábavné a progresivní. Najednou mě zajímalo, za kolik uběhnu 10 kilometrů a jaké mám tempo na kilometr! 

A tak jsem si našel první závod, který by se nekřížil s fotbalem. Běhej lesy Brdy začátkem června, psal se rok 2018. Rozhodl jsem se ve čtvrtek. Online registrace i přes prosebný email rozhodně neklapla, čímž komplikace nekončily. Jak to skloubit s fotbalem a jak se na závod dostat..?

Je tady den D, sobota, 10:15. Na Kavčích horách nastupuji k utkání 1. A třídy a v 73. minutě se nechávám vystřídat. Já střídám sprchu s úprkem na místo vyzvednutí s Michalem, který nabízel spolujízdu na facebooku. Zatímco mi Michal, vášnivý běžec, vypráví o běhání a ptá se, jak já plánuji závod rozběhnout a takové ty podobné řeči před závodem, povídám mu, že nemám ani startovné, právě jsem dohrál zápas a… už jsem nemusel pokračovat. Jen nechápavě zakroutil hlavou. 

Nenechávám se vykolejit. Energii doplňuji ionťákem značky Pilsner Urquell, hladce vyřizuji svou první registraci na Běhej lesy a vydávám se do zadního pole druhé vlny. 

Z tohoto závodu si pamatuji snad každý krok. Běželo se mi skvěle! Když jsem po doběhnutí hledal Michala, abychom se domluvili na zpáteční cestě, nechápavě a dost překvapeně prohlásil, že jsem kolem něj proběhl jako raketa! Ještě párkrát jsem od někoho slyšel, že jsem fakt magor. Vlastně jsem ale pořád moc nevěděl, proč. Zpráva s výsledným časem dorazila až později a musím uznat, že mě mile potěšila. Při své premiéře jsem skončil na 15. místě celkově. Wow! Nakoplo mě to, ten rok jsem stihl ještě Vysočinu a Jizerskou, další rok už jsem dal závodů šest, podíval se do lomu Velká Amerika a seznámil se s mnoha skvělými běžci na stejné vlně. Dneska si na Instagramu říkáme „My co spolu chodíme“ a jsme nerozlučnou partou lidí, kteří se seznámili díky Běhej lesy.

Za Covidu jsem povýšil a získal titul Lesů pán. V roce 2021 přijal další výzvu v podobě ultramaratonské Jizerské 50. Loni jsem už kompletně přesedlal na delší tratě a ochutnal tři závody Behaj lesmi na Slovensku. A víte co? Chutnají taky skvěle! 

I úvodní závod 9. sezony seriálu Běhej lesy se Tomášovi vydařil. Brdskou trasou necelých 22 km dlouhou prolétl opět jako raketa v čase 1:23:43, za který bral 4. místo celkově a v tandemu za BB tým se svou běžeckou parťačkou Luckou Formanovou dokonce zvítězili.

Seriál Běhej lesy je jedna velká výzva. Jednu splníš a další už vykukuje za bukem! Dnes už má Tomáš za sebou 35 účastí na Běhej lesy a tím rozhodně nekončí! Vymění Tomáš dlouhé tratě za ultramaratonské a povede se mu kvalifikovat na Spartathlon? Sleduj Tomášův příběh, nebo začni psát ten svůj. Můžeš začít hned 13. května 2023 na Běhej lesy Karlštejn!

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko