Co se skrývá pod sněhem? Běhej lesy Jizerská je plná překvapení

18.8.2022   
Foto

Běhej lesy Jizerská tě 27. srpna provede ikonickými místy legendárního lyžařského závodu. Uvidíš, jak vypadá Hřebínek, Smědava nebo Kneipa bez sněhové pokrývky. Na letní Jizerské je toho ale k vidění mnohem více. Některých míst si v zimě ani nevšimneš, ale v létě jsou nepřehlédnutelná.

Prvním zajímavým místem na hlavní takřka 50 kilometrové trase je bývalá sklářská osada Kristiánov, která na tebe čeká mezi 5. a 6. kilometrem. Své základy má už v polovině 18. století a v dolní chalupě (ve směru závodu vpravo od cesty) můžeš navštívit expozici o tamní sklářské historii. Ta je pro návštěvníky přístupná pouze v letním období a zcela zdarma. Pokud tě zajímá historie a sklo, tak máš o zábavu postaráno.

Na 23. kilometru narazíš na louky, které jsou v zimě tradičně skryty metrovou vrstvou sněhu. Jedná se totiž o místo, kde bývají v Česku naměřeny největší mrazy. Teplota zde klesá až pod -30 stupňů. V létě se u parkoviště pod Bukovcem nachází “pralouka”. Roste zde například Pětiprstka žežulník, Prha arnika, Upolín nejvyšší, Prstnatec májový a další vzácné horské květiny. Přijď se podívat do rozkvetlých a létem provoněných Jizerek!

Ultramaratonská trasa poté pokračuje podél Rašeliniště, u kterého teče Safírový potok. Z toho se dříve těžil stejnojmenný drahý kámen. Na rašeliništi najdeš další vzácné květiny, jako například Ostřici bažinnou, Suchopýr pochvatý, Rosnatku okrouhlolistou nebo Vlochyni bahenní a další zajímavé byliny.

Na padesátce můžeš najít také dechberoucí výhledy na celé pohoří. Ty nejlepší jsou schované pouze pár metrů od tratě na 39. kilometru. Právě zde se nachází nejkrásnější vyhlídka závodu - Krásná Máří, z níž pohlédneš do údolí kolem Hejnic a rovin u Frýdlantu. V zimě je pohled občas bílý, ale dost často také šedý, protože pod horami zdaleka tolik nesněží. Naopak v létě se všechno hezky zelená, případně na polích zlátne obilí. 

Na středně dlouhé 23kilometrové trase na tebe čeká jedna z největších dominant, a to hráz přehrady Černá Nisa. Po několika letech poběžíš přímo po opravené kamenné hrázi, což si v zimě tak moc nevychutnáš, protože se tam stopa neupravuje. Z přehrady poté vede cesta pěkně po rovině, podél více jak tříkilometrového kanálu k tzv. Vodnímu zámku. Z něho se spouštěla voda potrubím přímo do tamní hydroelektrárny.

Po ikonické hrázi se proběhneš i na krátké 11kilometrové trase, ale čekají na tebe i jiná překvapení. Například Šámalova chata, neboli Nová Louka. Podobně jako na Jizerce je zdejší louka v zimě pokrytá sněhem. Do zámečku, který si nechali postavit Clam-Gallasové, ale můžeš na čaj vždycky. Název Šámalova nese díky tomu, že ho v období mezi válkami používal prezidentský kancléř Přemysl Šámal. Během jeho pobývání se do chaty zavedla i elektřina – v nedalekém Blatném rybníce (kolem něho se běží padesátka) se udělala turbína. 

To je pouze ochutnávka zajímavostí, které tě už 27. srpna v Jizerkách čekají. Pusť se do prozkoumávání v rámci letní Jizerské a vychutnejte si letní závod po stopách zimní legendy do sytosti. Registrovat se můžeš online do 24. srpna zde. Poté to bude možné pouze na místě závodu.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko