Deset důvodů, proč běžet letní Jizerskou

15.8.2022   
Foto

Letní verze Jizerské 50 je za rohem, uskuteční se už 27. srpna. Parťáku, pokud ještě nejsi rozhodnutý, jestli do toho půjdeš, tady máš 10 dobrých důvodů. Buď u jednoho z největší závodů seriálu Běhej lesy a zažij Jizerky v letním kabátku.

Jizerky jsou především rájem běžkařů, ale to neznamená, že si v nich nemůžeš užít pořádný běžecký závod. Letní verze Jizerské 50 je toho důkazem, pojď se s námi podívat na důvody, proč tomu tak je.

1. Co se skrývá pod sněhovou pokrývkou?

Jizerky dost možná znáš z běžek a nemusel/a jsi přímo jet zimní Jizerskou 50. Jsou doslova prošpikované krásnými a upravenými tratěmi, na kterých se rád sveze každý. Samotné cesty ale vypadají se sněhem všude stejně: lyžařské stopy na klasiku po stranách a pruh manžestru uprostřed pro vyznavače volné techniky. V létě je to ale jiná. Les bez sněhu vypadá opět úplně jinak a pod nohama se střídá hned několik povrchů. Zajímá tě, na čem lyžuješ? 

2. Příjemné trasy

Přestože jsou Jizerky jedny z našich vyšších hor, neznamená to, že na trase jsou samé strmé krpály. Na letní Jizerské doopravdy nenajdeš kopce, kde by ses musel/a plazit po čtyřech. Všude to hezky odsýpá a v cíli jsi coby dup. 

3. Ideální klima pro běh

I když ve městech panují tropy, v Jizerskách je vždy příjemně. Jednak je to v lese, a jednak mají své skoro skandinávské klima. Pro běh v létě pohodovější prostředí jen tak nenajdeš.

4. Ultramaraton

Cokoliv, co je delšího jak maraton (42,195 km), se může považovat za ultramaraton. Běhej Lesy Jizerská 50 je tak ultramaraton jako vyšitý. Přijmeš tuto lákavou výzvu, nebo raději budeš sedět doma? Pokud se na padesátku necítíš, zvaž jednu z našich kratších tras na 11 a 23 kilometrů. Jaká z nich bude tvá volba?

5. Tratě nejen pro vytrvalce

Trasy na 23 a 11 kilometrů se řadí v seriálu Běhej lesy mezi klasiku, která nemůže chybět ani na Jizerské. Náročností odpovídají jiným závodům v kalendáři Běhej lesy, takže pokud jsi trénoval/a právě na ně, volba je jasná. A charitativní běh PVZP FénixRun zvládneš i bez tréninku a podpoříš dobrou věc.

6. Hráz na přehradě Černá Nisa

Letos po letech můžeš opět běžet po hrázi krásné přehrady Černá Nisa. Třiadvacítka i jedenáctka navíc nekopírují jen hlavní běžkařské stopy. Proběhneš se třeba po vodním kanále, jímž se z přehrady přiváděla voda do malé hydroelektrárny. Už před sto lety uměli lidé vyrábět elektřinu ekologicky.

7. Jednoduchá jedenáctka

Necítíš se na žádnou divočinu? Trasa na 11 kilometrů hned z počátku sice mírně stoupá, ale poté pokračuje příjemně zvlněným terénem podél nádrže až na Šámalku. A z ní už zbývá jen jeden malý kopeček a příjemně do cíle.

8. Ubrzdíš to

Nejsi si jistý/á na běžkách? Hlavně v brždění? Tak s tímto problémem se v létě rozhodně potýkat nebudeš!

9. Bez starostí

Letní Jizerská rozhodně nevyžaduje tolik příprav, jako zimní verze závodu. Nemusíš vymýšlet, jaký si namažeš vosk, nemusíš se bát, že ti někdo hned po startu přišlápne a zlomí hůl. Bez lyží také máš kolem sebe výrazně více místa. No, je to zkrátka jiný zážitek!

10.   Dobrá dostupnost

Do Bedřichova se dostaneš raz dva, přestože leží v srdci Jizerek. Ať už z Jablonce, Liberce nebo Prahy, autem ani autobusy to není žádný problém. Rozhodně to není konec světa.

Tak co, už sis našel/našla ten svůj důvod proč? Věříme, že se s tebou uvidíme 27. srpna na startu! 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko