Newsletter

Jak se na Lesech chovat šetrně k přírodě

2.6.2022   
Foto

Pokud bychom se při pořádání závodů nechovali k přírodě šetrně, určitě by nás neodměnila. Také proto během celého seriálu Běhej Lesy pečlivě dbáme, aby po nás nic nezůstalo. Projděme si, jak se správně ekologicky chovat přímo na závodech, aby naše úsilí bylo co nejefektivnější. Neděláme to jen pro přírodu, ale především pro sebe.

Možná se ptáš, co z toho budu mít? Ekologické chování je v poslední době spojováno hlavně s ochranou klimatu. To je něco, na čem se musí podílet celé lidstvo a my můžeme jít příkladem. Za jednu věc jsme ale zodpovědní přímo my závodníci – jak bude vypadat naše okolí. V praxi to znamená, jak budou vypadat naše lesy. Všichni chceme běhat ve zdravém a čistém prostředí, v němž není cítit zásah člověka, nebo alespoň roste s člověkem v symbióze. Když se budeme vůči naším lesům chovat šetrně, budou časem právě takové.

Samozřejmě si také přejeme, aby po nás místa konání závodů zůstala minimálně v takovém stavu, v jakém jsme je předtím našli, případně ještě lepším. Už kdyby pouze kvůli tomu, že se tam každý rok s radostí vracíme. Pokud by se takové množství lidí, jaké se potkává na našich závodech, nechovalo rozumně, byl by takový závod pro lokální přírodu menší zkázou. Za několik sezon jsme našli různé fígle a postupy, jak na to.  Následující řádky ber jako volný návod, jak strávit svůj závodní den.

Začít můžeš už cestou na závod

Běžecké závody mají obrovskou výhodu na rozdíl třeba od cyklistických, že na ně můžeš přijet jen s malým batůžkem. Nejlepší je pro cestu zvolit hromadnou dopravu. Třeba Bedřichov je příměstskými autobusy z Liberce a Jablonce výborně dostupný a zastávka je přímo na závodišti. Jinde to tak snadné není, ale vždy se dá najít nějaké řešení. Například z Karlštejna jsme svezli celou kupu závodníku přímo ze železniční stanice.

Někam je samozřejmě pohodlnější vyrazit autem. Ale jak jsme řekli, nemusíš jet nutně sám! Koukni do události na Facebooku a nabídni svá místa kolegům nebo se k někomu přidej. My sami v událostech vždy před závodem k této aktivitě vyzýváme. Minimálně tak poznáš někoho se stejným zájmem a můžete se stát novými tréninkovými parťáky. I o tom jsou závody – o poznávání podobně nadšených lidí, jako jsi ty.

Myslíme i na ty, kteří dorazí na závod na kole. V kombinaci s vlakem se jedná o velice rychlý a levný způsob dopravy. Navíc se při cestě hezky rozcvičíš. V areálu máme vždy připravenou úschovnu kol, takže tvůj miláček bude v bezpečí.

Registrace a výsledky

Díky plně digitalizovanému systému šetříme papír a tvou práci. Nic si nemusíš tisknout, do mobilu ti přijde potvrzení, případně QR kód, díky němuž obdržíš své číslo. Na čísle se navíc velmi prakticky nacházejí i lístky do šatny, na jídlo a do tomboly.

Jak se chovat v zázemí závodu

Když dorazíš do našeho lesního areálu, v zázemí během svého pobytu většinou něco sníš. Určitě pak budeš chtít něco vyhodit. Tady je třeba zbystřit, protože máme systém, jak roztřídit prakticky všechno a použité věci tak co nejvíce zrecyklovat.

Žlutý koš – Jak známe, je na plasty. Do něho sázej PET lahve, nejrůznější balící folie, ale také například plastová víčka od kelímků s kávou. Teoreticky tam můžeš hodit i startovní číslo, ale to si spíše nechej na památku. Nedávej tam obaly se zbytkem jídla nebo pleny. Tyhle věci se na recyklaci nehodí.

Modrý koš – Je na papír. Využiješ ho na obálky nebo třeba časopisy. Nedávej tam umaštěný papír, ten může jít do směsi, a také se nerecyklují účtenky kvůli nezdravému barvivu.

Hnědý koš – Tam dej zbytky ovoce, naše speciální nádobí od jídla z Novinárny a ekologické kelímky z Cafíčka. 

Naším hlavním partnerem pro ekologický design závodů je Generali Investments CEE. Mimo jiné jsme s jejich přispěním zřídili i koš na kovové obaly, například plechovky.

Až naposled přijde na řadu černý koš na směs, který má sloužit pro věci, které lze těžko zařadit do zmíněných kategorií. Dávají se tam zbytky od nedojedených jídel.

V zázemí závodu ještě používáme zálohované kelímky, které se poté vymyjí a použijí opakovaně.

A jak se chovat „zeleně“ na trati?

Krom obecné poučky, že během závodu nic nevyhazujeme a použité obaly si neseme s sebou (ve výkonu nás opravdu neomezí) máme ještě jednu velkou fintu. Místo plastových, nebo ne úplně recyklovatelných papírových kelímků jsme přešli na tzv. speedcupy. Jedná se o moderní vymoženost z termoplastického polyuretanu. Tento 10 gramů lehký kelímek se dá snadno srolovat do kapsy nebo připevnit na batoh a lze jej využívat stále dokola. Právě do něj ti na občerstvovačkách nalijeme vodu nebo iontový nápoj. Pokud ho ještě nemáš, tak se dá objednat ve SportID za pouhých 50 korun (běžně se jeho cena pohybuje kolem dvou stovek). Alternativou je samozřejmě jiná vlastní lahev, nebo bidon. Vody vždy dostaneš, co hrdlo ráčí.

Letos jsme svoji snahu ještě vyšperkovali unikátním značením tras, s nímž nám výrazně pomohl náš partner Generali Investments CEE. Solubag je materiál, který se po kontaktu s vodou skoro zázračně vypaří, resp. rozpustí. V přírodě se naše značení rozpustí během půl roku. My ho samozřejmě sklidíme, aby nebylo v lesech zbytečné a použijeme ho znovu.

Nezapomínej na ekologii ani po doběhu

V posledních sezonách jsme měli různé typy medailí, nebo dokonce odměnu v podobě semínek pro každého, kdo zvládl nějakou naši trasu. Letos ve spolupráci s naším ekologickým parťákem Generali Investments přinášíme fešácké medaile z čistě přírodního materiálu EcoC z kvalitních celulózových vláken bez chemických přísad, pojiva nebo bělidla. Na rozdíl od značení se ti medaile ale nerozpustí a zůstane ti na památku.

Další možnosti, jak pomoci přírodě

Intenzivně spolupracujeme s Lesy ČR. Můžeme tak přímo přispívat k obnově našich lesů. Strom vysadíme za každého závodníka, který se zúčastní našich závodů. Pánové, pokud vám tedy chybí něco ze tria omílaných úkolů: zplodit syna, postavit dům a zasadit strom, účast na našich závodech je způsobem, jak poslední úkol splnit! Celkově jsme při různých akcích vysázeli asi 80 000 stromů, a díky tobě to může být ještě mnohem více.

Skvělou příležitostí, jak si zatrénovat a vyčistit lesy je tzv. plogging. Jedná se o výběh spojený se sbíráním odpadků, které nalezneme třeba v okolí našeho bydliště. Můžeš ho podniknout kdekoliv a kdykoliv. Každé jaro před prvními závody vyhlašujeme na našich sociálních sítích speciální akci ve spolupráci s uskupeními Rozběháme Česko a Ukliďme Česko na pomoc našim lesům a místům, kde žijeme.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Sportisimo
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko