PODPOŘTE SVOU IMUNITU A ENERGII S VITAMÍNY CENTRUM. JAK A KDY VITAMÍNY UŽÍVAT?

10.8.2021   
Foto

Vitamíny a minerály jsou nezbytné pro zdraví a imunitu našeho těla. Díky vyvážené stravě zajistíte Vašemu tělu vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje. Pro mnoho lidí však může být zdravé stravování výzvou a užívání multivitaminového multiminerálního doplňku stravy je dobrou strategií, jak zůstat na správné cestě. Běžecká sezona je v plném proudu a značka Centrum přichází s důležitými fakty, které popisují jak a kdy vitamíny užívat.

Jaký typ vitamínu byste měli užívat?

Vitamíny se dělí do dvou skupin: ve vodě rozpustné (vitamíny skupiny B a vitamíny C) a vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K).1 Rozdíl mezi těmito dvěma skupinami spočívá v tom, že vitamíny rozpustné v tucích se před vstřebáním do krve2 rozpustí v tuku, zatímco vitamíny rozpustné ve vodě se rozpustí ve vodě a nebudou se ukládat v těle - obvykle se vylučují močí.3 Vzhledem k tomu, že vitamíny rozpustné ve vodě nejsou v těle ukládány, může být potřeba jejich užívání častější.

Kdy byste měli ideálně vitamíny užívat?

Nejen, že je důležité vědět, jak užívat vitamíny, ale rozdíl také spočívá v tom, kdy je ideální čas si vitamíny vzít. Mnoho lidí dává přednost užívání vitamínů ráno, před snídaní a začátkem dne. Jiní mohou upřednostňovat jinou denní dobu.

S vitamíny, které jsou rozpustné ve vodě oproti tukům, by se mělo zacházet odlišně. Vitaminový doplněk rozpustný v tucích, jako je například vitamin E, by nikdy neměl být užíván nalačno. Aby naše zažívací soustava absorbovala vitamin E, musí být v našem těle přítomen nějaký tuk.4 Díky tomu je vitamin E skvělým doplňkem k jídlu, na rozdíl od železa, jehož vstřebávání mohou ovlivnit látky obsažené v některých potravinách, jako jsou sýry, jogurty, vejce, mléko, špenát, čaj, káva nebo celozrnné pečivo.5

Obvykle koordinujete příjem vitamínů s tréninkem? Někteří naznačují, že nejlepší čas na užívání vitamínů je po tréninku, ne dříve, protože vitamíny se mohou pohybovat v žaludku a spouštět produkci žaludeční kyseliny, což způsobuje například pálení žáhy.6

 Centrum pro ženy – pro Vaše zdravé vlasy, kůži a nehty

Selen a zinek přispívají k udržení normálního stavu vlasů a nehtů. Vitamín A přispívá k udržení normálního stavu pokožky.

  Centrum pro muže – pro Vaše zdravé svaly

Hořčík přispívá k normální činnosti svalů.

  Centrum Silver – pro zdraví Vašich oči, kostí a každodenní vitalitu

Vitamín A přispívá k udržení normálního stavu zraku. Vápník je potřebný pro udržení normálního stavu kostí. Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normálnímu energetickému metabolismu.

  Centrum AZ – kompletní a vyvážené složení vitamínu, minerálů a stopových prvků

Doplněk stravy. 1 tableta denně.
VITAMINY C a D, SELEN A ZINEK PŘISPÍVAJÍ K NORMÁLNÍ FUNKCI IMUNITNÍHO SYSTÉMU.
VITAMINY B₁, B₂ a B₁₂, BIOTIN, JÓD, VÁPNÍK, HOŘČÍK, MANGAN, NIACIN A ŽELEZO PŘISPÍVAJÍ K NORMÁLNÍMU ENERGETICKÉMU METABOLISMU.

Doplňky stravy Centrum neslouží jako náhrada pestré stravy.
V případě otázek kontaktujte prosím: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, e-mail: cz.info@gsk.com Případné nežádoucí účinky prosím hlaste na: cz.safety@gsk.com. Datum vypracovani materialu: 06/2021. Ochranné známky jsou vlastněné nebo licencované skupinou společností GSK. ©2021 skupina společností GSK nebo poskytovatel příslušné licence.

1 Fat-Soluble Vitamins: A, D, E, and K. https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/fat-soluble-vitamins-a-d-e-and-k-9-315/. Accessed on 7/30/2020.

2 Water-Soluble Vitamins: B-Complex and Vitamins C. https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/water-soluble-vitamins-b-complex-and-vitamin-c-9-312/. Accessed on 7/30/2020.

3 Water-Soluble Vitamins: B-Complex and Vitamins C. https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/water-soluble-vitamins-b-complex-and-vitamin-c-9-312/. Accessed on 7/30/2020.

4 Vitamin E. National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/. Accessed 12/10/20.

5 Iron Supplement (Oral Route, Parenteral Route). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/iron-supplement-oral-route-parenteral-route/precautions/drg-20070148/. Accessed 12/10/20.

6 Get Nauseous After Taking Vitamins? 6 Tips to Make Them Easier to Stomach. https://health.clevelandclinic.org/get-nauseous-after-taking-vitamins-6-tips-to-make-them-easier-to-stomach/. Accessed on 7/30/2020.

 

 

 

 

 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko