Kde načerpat energii pro tvůj běh?

28.7.2021   
Foto

Energie ze sacharidů je 2x rychlejší než energie z tuků. Proto jsou právě sacharidy klíčové pro tvůj běžecký výkon. Měl bys jich mít tedy co nejvíc v zásobě a také je během závodu či tréninku doplňovat. Jak na to?

Sacharidy jsou energetickým zdrojem, který rozhoduje závody a výrazně promlouvá do efektivity tréninku. Energii ze sacharidů přijímaných během výkonu lze na energii využitelnou pro svaly přeměnit už během 15 minut, což je velké plus. Platí to ale jen v případě, že jde o sacharidy v jednoduché formě, které nejsou doprovázeny bílkovinami ani tuky, a energie je podána v tekutém stavu. 

Proto existují speciální produkty sportovní výživy, které tyto fyziologické zákonitosti respektují:

Část energie dodává i iontový nápoj (např. Enervit Isotonic Drink), sáhnout můžete také po čistě energetickém nápoji (Enervit Isocarb 2:1).

Výhodou všech těchto energetických doplňků je, že energii doplňují rychle a nezatíží tvůj organizmus (který se potřebuje věnovat sportu) ničím dalším. Pokud chceš podívat, jak rychle a v jakém množství dodávají energii gely, tablety a tyčinky, stačí kliknout zde.

Připrav se na sport 

Na vhodné doplňování energie je potřeba myslet už před závodem, protože čím více sacharidových zásob v podobě glykogenu budete v těle mít, tím lépe pro tebe. Poslední den před závodem už se proto vyhýbej sladkým jídlům a snaž se přijmout komplexní sacharidy (těstoviny, rýže apod.). Dopřej si také druhou večeři, která pomůže naplnit zásoby glykogenu na maximum.

Pamatuj na to, že sladké ti může uškodit i v den závodu – potraviny s obsahem rychlých sacharidů (typicky sladkosti, sladké nápoje) totiž zvyšují hladinu glukózy v krvi, která zamezí včasnému nástupu štěpení tuků – dalšímu z důležitých zdrojů energie pro tvůj výkon. 

Nejlepší cestou, jak připravit organizmus na vytrvalostní výkon, je tedy nejíst ani nepít během 90 minut před sportem nic sladkého. Po tuto dobu pij jen neslazenou vodu, případně vodu s citronem, a před sportem se spolehni na sportovní výživu speciálně vyvinutou právě pro přípravu těla na výkon. V tomto případě nízkoglykemické sacharidové želé Enervit PRE Sport, z něhož se energie uvolňuje postupně, zažene hlad, ale nezatíží žaludek a především – aktivuje všechny energetické systémy potřebné pro ten nejlepší vytrvalostní výkon, v tvém případě běh.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko