Miloš Škorpil radí: Jak z běhu přezout na běžky?

3.11.2020   
Foto

Jizerské hory, ať v zimě či v létě, jsou překrásné, a když vyjde počasí, tak je to pohádka. Jestli budete po absolvování závodu mít pocit, že jste v pohádce nebo v nějakém hororu bude hodně záviset na tom, kolik času budete věnovat přípravě. Čas strávený přípravou vám pomůže nejenom si závod užít, ale také zlepšit obecně své zdraví a kondici a o to hlavně běží.

Jak udělat první krok, když má člověk z běžek respekt? 
Určitě bych doporučil tomu, kdo na běžkách nikdy nestál, se na ně postavit někde na rovině a spíš mimo stopu, aby se mu hned běžky nerozjely dopředu a nohy do stran. Pak je dobré si uvědomit, že při jízdě na běžkách jsou hodně důležité ruce.  První krůčky dělejte spíše drobné, také je dobré si uvědomit, že dopředu se dostáváme tak, že se odrážíme dozadu. Je to obdobné jako u přirozeného běhu, kdy místo abychom nakračovali dopředu, jako při chůzi, tak zakopáváme. Jen u té jízdy na běžkách, běžky zůstávají stále na zemi, tedy na sněhu.

Jak se správně rozvičovat a protáhnout? Je to u běžkování hodně rozdílné od běhu? 
Tomu, kdo na běžkách skutečně začíná, bych doporučil se zahřát pomalým během bez běžek a pak se protáhnout jako při běhání, jen nezapomeňte uvolnit i ramena a trup.

Jak dlouhý bys doporučil trénink? Kolika kilometry začít?
Spíš než kilometry, bych doporučil pro první tréninky délku trvání 30–45 minut, a teprve postupně od třetího týdne prodlužovat, aby člověk měl vždy sílu a čas se vrátit v pořádku domů. Na běžkách víc než u normálního běhu platí: spěchej pomalu.

Doporučil bys pro běžce spíše klasický nebo volný styl?
Tady asi záleží na věku a také na fyzické kondici. Staršímu adeptovi bych spíše doporučil klasický styl a mladšímu volný. Na Jizerské 50 najdete i kratší závody, takže 25 km klasicky by mohlo být pro běžkaře začátečníka to pravé. Pro mladší a zdatnější sportovce bych osobně mohl doporučit 30 km volně.

Jak často střídat běh a běžky?
Řekl bych, že tady je to spíš o možnostech, pokud člověk nebydlí zrovna v místech, kde má sníh za barákem celou zimu, což bude asi většina z nás, tak bych doporučil v týdnu běhat na botech a na víkendy si vyrazit do hor na běžky.

Máš nějaké osobní tipy na hezké trasy v horách pro trénink?
Jelikož bydlím v Sokolově, tak vím, že jsou krásné trasy v okolí Božího Daru a, když je dostatek sněhu, tak i nad Mariánskými Lázněmi. Ze svých mladších let si pamatuji, že se skvěle lyžovalo na Mísečkách, ale i v Bedřichově. Ale obecně, když bude na sníh bohatá zima, jak meteorologové slibují, tak se dá lyžovat i ve Stromovce nebo podél Vltavy.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko