Maso z lesa až na tvůj stůl
Stánek s heslem Z LESA NA STŮL a logy Lesů ČR a Vojenských lesů a statků najdeš na posledních mítincích seriálu Běhej lesy již pravidelně. Nabízí zvěřinové speciality a je součástí společné kampaně státních podniků, která si klade za cíl vrátit zvěřinu na stůl v českých domácnostech.
Kampaň Z LESA NA STŮL chce zvýšit nízkou tuzemskou spotřebu zvěřiny. Zatímco průměrný Čech za rok zkonzumuje přes 80 kilogramů masa hospodářských zvířat, zvěřiny jen asi kilogram. Maso je v rámci kmapaně k dostání na 65 lesních správách a zvěřinových závodech obou podniků, místa a kontakty jsou zveřejněné na www.zlesanastul.cz.
K dostání bude srnčí, jelení, dančí, mufloní nebo maso ze siky i divočáků, ale i z drobné lesní zvěře – zajíců, koroptví a bažantů. Regionálně se mohou ceny i nabídka lišit. Nejvíc lidé zaplatí za srnčí maso a dále za jelena či daňka. Nejlevněji nakoupí kančí, tedy černou zvěř.
Pokud tě nabídka stánku zaujala, můžeš tak zkusit o zvěřinu obohatit také tvůj domácí jídelníček. Vedle kontaktů a aktuální nabídky na webu www.zlesanastul.cz lidé totiž najdou také doporučené recepty od lesníků Lesů ČR a VLS.
Pro zákazníky ve městě může být komplikací, že většina prodejních míst nabízí zvěřinu v neopracovaném stavu. Naporcovanou ji zákazník zatím pořídí jen v jihomoravském zvěřinovém závodě Lesů ČR v Židlochovicích. V dohledné době by ale měl porcovanou zvěřinu nabízet také Lesní závod Konopiště, a také Vojenské lesy a statky chystají rozporcovanou. „Předpokládám, že už letos na podzim budeme mít v našich provozech dvě až tři místa, kde budeme moci zvěřinu stáhnout a spotřebiteli ji rozčtvrtit,“ říká ředitel VLS Petr Král.
Lesy ČR uvažují i o dalším rozšíření prodejní sítě a Vojenské lesy a statky připravují právě na Boleticku, v dějišti závěrečného závodu seriálu Běhej lesy, vlastní provozovnu, jež zákazníkům vedle zvěřiny nabídne také hovězí maso a mléko, které státní podnik produkuje v biokvalitě.