Turistika na Boleticku není jen o stezce na Olšině

2.9.2020   
Foto

Jedním z hitů letošní sezóny na Šumavě se stala nová naučná stezka Vojenských lesů a statků okolo rybníku Olšina. Sedmikilometrová trasa málo známou přírodou, která se teprve nedávno otevřela veřejnosti po zmenšení vojenského újezdu Boletice, však není jediným lákadlem tohoto regionu.

Unikátní stezka přímo v epicentru Běhej lesy Boletice

Novou naučnou stezku najdeš několik kilometrů od Horní Plané a Lipenské přehrady. Okruh kolem 600 let starého vodního díla, který je jedním z nejvýše položených chovných rybníků v Česku, vede z velké části po povalových chodnících mokřady, rašeliništi i nad vodní hladinou a návštěvníci na něm vedle celé řady prvků s informacemi o okolní přírodě najdou také „atrakce“, jako je vor, umělý ostrov, most stylizovaný do bobří hráze, obří ptačí hnízdo, či ptačí budka v „dětské velikosti.“ Naučná stezka, na kterou nastoupíš přímo v epicentru posledního mítinku Běhej lesy, v rekreačním zařízení VLS Olšina (více na www.vls.cz), je aktuálně asi největším lákadlem Boleticka (za prázdniny ji navštívilo přes 10 tisíc zájemců) nikoliv však jediným. 

Exkurze do vojenského újezdu

Vojenský újezd Boletice zmenšil v roce 2016 své hranice, jeho území je však i po desetiletích pro veřejnost nepřístupné. Výjimkou je několik tras, které se otevírají o víkendech a svátcích, kdy neprobíhá výcvik vojsk. Z nich nejzajímavější je trasa k dřevěné rozhledně na Knížecí stolec. Jde o trek překonávající čtyři sta výškových metrů, za jejichž zdolání však budeš odměněn/a vyhlídkou na vrcholy v šumavském národním parku, a při dobrém počasí také na vzdálené Alpy.  – uvidíš odtud celé šumavské pohraničí a za dobré viditelnosti dokonce i vzdálené Alpy. Na trasu nastoupíš na okraji vojenského újezdu nedaleko schwarzenberské hájovny na Uhlíkově nad Záhvozdím, kousek od hlavní silnice z Horní Plané do Volar údolím horního toku Vltavy. 

K perlorodné řece

Vypravíš-li se ještě dál za Volary, kde na hlavní silnici na Prachatice u Křišťanova odbočíš na Arnoštov, dostaneš se k víkendovým a svátečním turistickým trasám vojenským újezdem a především k cyklostezce 123 vedoucí Národní přírodní památkou Prameniště Blanice. Předmětem ochrany je zde největší středoevropská kolonie kriticky ohrožené perlorodky říční, Vzácný dlouhověký plž zde stálá má svůj domov díky výjimečně čistým vodám říčky Blanice pramenící ve vojenském újezdu a v řece jej můžeš zahlédnout. 

Nejvýznamnější památka Českokrumlovska

Z Olšiny na druhou stranu vás silnice přes Polnou na Šumavě zavede zase k nejvýznamnější památce celého Českokrumlovska. Nad obcí Boletice na pahorku s bájným názvem Olymp stojí kostel sv. Mikuláše. Románská stavba je nejstarší sakrální památkou Jihočeského kraje. Památka dlouho chátrala, v minulých letech však prošla obnovou díky investici armády\ a následné péči dobrovolníků, organizovanou obcí Boletice. Kostel si zahrál ve dvou slavných českých filmech. V šedesátých letech zde František Vláčil natočil svůj historický snímek Údolí včel, Jiří Marhoul jej následně využil při natáčení filmu Nabarvené ptáče. 

    

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko