Proč ti tělesné cvičení prospívá

8.9.2020   
Foto

Zjisti více o přínosech cvičení a jak ti udržování tělesné kondice pomůže, abys zůstal/a zdravý/á, a uleví ti od bolesti.

Někdy může být obtížné udržovat si aktivní životní styl a cvičit, ale je to opravdu užitečné. Každý člověk ve věku od 18 do 65 let by měl cvičit nejméně půl hodiny denně pětkrát v týdnu – ale toto je jen minimální doporučení. Aby měl pohyb skutečný přínos pro zdraví, je nutno strávit cvičením dvakrát delší dobu. A čím víc cvičíš, tím lépe. 

Abys snížil/a riziko kardiovaskulárního onemocnění a prospíval/a svému zdraví, musíš se pohybovat dostatečně rychle, aby se zrychlili srdeční tep a dýchání a aby ses zahřál/a (tzn. cvičení mírné intenzity).

 

Cvičení má příznivé účinky na tvou tělesnou i duševní pohodu. Výzkumy ukazují, že fyzická aktivita může zvýšit sebevědomí, zlepšit náladu, kvalitu spánku a pocit síly, jakož i snížit riziko stresu a deprese. Cvičení ti pomůže zlepšit pevnost kostí a svalů, takže si udržíš kondici a zdraví natolik, abys bez problémů zvládal/a každodenní běžné činnosti, jako je práce, nakupování nebo hraní s dětmi či vnoučaty.

Jak začít?

Než začneš s novým režimem cvičení, poraď se s lékařem nebo fyzioterapeutem o tom, jaké typy cviků a pohybů jsou pro tebe nejvhodnější. Pomůže ti to sestavit takový plán cvičení, který pro tebe bude co nejprospěšnější.

Každý člověk a každá situace jsou jiné. Proto je nutno cvičení přizpůsobit podle svých osobních potřeb. Pokud například sedíš celý den u počítače a bolí tě za krkem nebo v zádech kvůli nesprávnému držení těla, můžeš do svého každodenní programu zařadit protahovací cviky, protože protahování ztuhlých svalů pomáhá zlepšit pohyblivost. Nebo pokud máte bolesti při chůzi nebo běhu, můžete zkusit plavání nebo jógu, které by mohly být pro tvé klouby méně náročné.

Ať už si vybereš cokoli, nezapomeň, že i trocha cvičení je lepší než žádné a čím budeš zdatnější, tím lépe se budeš cítit.

Více na www.voltaren.cz

Voltaren Forte je analgetikum ve formě gelu s účinkem proti bolesti až na 24h při aplikaci 2x denně ráno a večer. Tlumí bolest zad, svalů a kloubů, působí proti zánětu. 

Pozorně si přečtěte příbalovou informaci. O správném použití se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. Voltaren Forte 20 mg/g gel je lék k vnějšímu použití. Obsahuje diklofenak. 

V případě otázek kontaktujte prosím: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, mail: cz.info@gsk.com. Případné nežádoucí účinky prosím hlaste na: cz.safety@gsk.com. Ochranné známky jsou vlastněné nebo licencované skupinou společností GSK. © 2020 skupina společností GSK nebo poskytovatel příslušné licence. Datum vypracování materiálu: 05/2020 PM-CZ-VOLT-20-00049

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko