Kam se vydat na výlet v Jizerkách na Běhej lesy Jizerská?

25.8.2020   
Foto

Liberecký kraj nabízí nekonečné možnosti, jak aktivně a atraktivně strávit volný čas. Ať už hledáš, jak a kde strávit závodní den nebo chceš program rovnou na celý víkend, nech se inspirovat našimi výletními tipy, které jsme pro tebe připravili ve spolupráci s Crystal Valley a Libereckým krajem.

Za jizerskými skláři na kole i pěšky

Vydej se na kole od sklářské osady Kristiánov do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Cesta jizerskohorských sklářů tě zavede na významná místa spojená s místní sklářskou tradicí.

Cyklovýlet zahájíš v srdci Jizerských hor, v Bedřichově v bývalé sklářské osadě, Kristiánov. Zastav se a prohlédni si zdejší expozici v Liščím domku. První sklo v Kristiánově utavili už v roce 1776 a výstava ukazuje model celé sklářské osady.

 

Z Kristiánova pokračuj po trase naučné stezky, která má 11 zastavení a vede tě dolů údolím Bílé Nisy. Výroba skla a bižuterie je stále živá, byla by tedy chyba držet se jen informačních tabulí, a proto navštiv v Jablonci Muzeum skla a bižuterie a Muzeum výroby jabloneckých korálků a bižuterie. Kromě bižuterie je ve městě také funkcionalistická radnice s věží, ze které je krásný výhled na město a okolí nebo pivovar Volt. (délka trasy 19 km)

Pěší výlet si udělej v Harrachově, kde se nachází nejstarší funkční sklárna v ČR. Můžeš zavítat na prohlídku nebo si dej relax v areálu, kde najdeš občerstvení, pivní lázně nebo dílničky pro děti. 

Zámek Doksy

Navštiv zámek v samém centru města. Veřejnosti je zpřístupněn jeden prohlídkový okruh, který tě provede historií rodu Valdštejnů. Pokud pro tvé ratolesti není prohlídka zámku to pravé ořechové, vezmi je do Labyrintu strašidelných pohádek, který se nachází v jednom ze zámeckých křídel.

Muzeum Čtyřlístek a naučná stezka Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku

Mají své poštovní známky, celovečerní film, a dokonce i muzeum. O kom je řeč? No přeci o Fifince, Bobíkovi, Myšpulínovi a Pinďovi! Tuhle partu najdeš na zámku Doksy a ať už chceš potěšit své děti nebo zavzpomínat na své mládí, vyrazte na expozici a pak na naučnou stezku, která tě povede po žluté kolem Blaťáku, který možná znáš pod názvem Máchovo jezero. Stezka má 15km a když splníš všechny úkoly, odměna v muzeu tě nemine!

Liberec není jen město

Nevěříš? Začni procházku na náměstí u radnice, poté se zastav v zábavním centru IQLandia – supermoderním science centru s více než 400 interaktivních exponátů a Planetáriem. A když budeš mít ke konci dne ještě čas, zkus večerní výjezd lanovkou na Ještěd, symbol města i celého kraje. (Nejen) rodinám s dětmi se Liberec ještě může pochlubit ZOO nebo Botanickou zahradou. A to už je docela z čeho vybírat, nemyslíš?!

Český ráj – Skalní hrad Vranov a Malá skála

A co třeba trochu přírody? Malá Skála je vyhledávaným místem Českého ráje, které nabízí ideální spojení přírodních a kulturních zajímavostí a také sportovního vyžití. Vyraz navštívit Skalní hrad Vranov, často nazývaný též Pantheon, který kolem roku 1425 vyrostl na strmém pískovcovém útesu. Zavítat pak můžeš taky na Boučkův statek. Roubená budova z roku 1813 je nádhernou ukázkou lidové architektury Maloskalska. V prvním patře je umístěna vlastivědná expozice o historii Maloskalska a galerie výtvarných děl, která představuje sbírku obrazů a plastik více než 120 českých výtvarníků 20. století. V neposlední řadě bys neměl minout ani Suché skály alias české Dolomity, Žlutou plovárnu (pokud máš chuť si odpočinout u vody) nebo zříceninu hradu Frýdštejn s dominantní válcovou věží.

 
Pavel Sedláček

Zdroje obrázků: https://www.jablonec.com, https://www.gbkoralky.cz, https://www.msb-jablonec.cz/expozice-kristianov/sklarska-osada-kristianov, http://www.muzeumctyrlistek.cz

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko