Kam na výlet okolo Karlštejna?

11.8.2020   
Foto

V sobotu vyrážíš z města do krásné přírody Českého krasu a přemýšlíš, jak závodní den nebo víkend udělat ještě o něco zajímavější nějakým výletem? Kromě oblíbeného hradu Karlštejn, kam můžeš vyrazit na prohlídku nebo jen tak, je v jeho okolí mnoho krásných míst. Poradíme ti, kde vyčmucháš ta "nej"! 

Prozkoumej všechny lomy 

Ať už na závodě či po závodě, určitě obhlídni všechny místní lomy. Velká Amerika, přezdívaná Český Grand Canyon je vápencový, asi 800 m dlouhý, 200 m široký, až 100 m hluboký zatopený lom. Na jeho dně se nachází dvě navzájem propojená jezírka s průzračnou vodou. V lomu se kvůli přísnému zákazu a nebezpečnému svahu dolů nevykoupeš, ale můžeš ho z výšky obdivovat a při závodu se proběhneš přímo vevnitř. Nech se překvapit, kudy tě do lomu zavedeme. Ale neboj, bezpečné to bude. Další krásné lomy, které stojí za kukačku, jsou Lom Malá Amerika a Mexiko. Celá oblast je vyhledávaná filmovými společnostmi. Byl zde natočen např. Limonádový Joe.

  

Svatý Jan pod Skalou 

Svatý Jan pod Skalou je krásná obec nedaleko řeky Berounky v údolí posetém skalami. Podle legendy se v jeskyni pod skalní stěnou koncem 9. století usadil první český křesťanský poustevník Ivan. Určitě si prohlédni místní benediktinský klášter, barokní poutní kostel Narození sv. Jana Křtitle propojený s jeskyní sv. Ivana. Osvěž se také pramenem sv. Ivana, který vedle kostela vyvěrá. Stojí za to si obec prohlédnout i z ptačí perspektivy, a tak si vyšlápni kopec po značené cestě kolem kaple Povýšení sv. Kříže až nahoru na skálu k velkému kříži.

Skanzen Solvayovy lomy

Ze Svatého Jana pod Skalou už je to co by kamenem dohodil do Solvayových lomů. Tento skanzen ukazuje návštěvníkům muzeum těžby a dopravy vápence v Českém krasu. Je tvořen několika objekty - bývalými provozními a technologickými budovami a rekonstruovanou úzkorozchodnou lomovou dráhou. Po celý rok můžeš procházet po vyznačených stezkáchprohlížet si volně přístupné exponáty a podle názorných informačních tabulí získat představu o způsobu těžby, dopravy a zpracování vápence.

  

 
Předchozí dva tipy můžeš určitě spojit i s krásnými Bubovickými vodopády. Jsou tvořeny až dvoumetrovými vápencovými schody pokrytými mechem a řasami. Vodopády jsou dobře přístupné po turistické značce z vesnice Srbsko. Před vodopády se Bubovický potok vynořuje a za nimi se pomalu opět noří na dno suťového údolí mezi Doutnáčem a Velkou horou, kterým teče až do Berounky. Po povrchu teče pouze v jarních měsících a do Srbska dotéká pouze v případě velmi vlhkých zim. Z Bubovických vodopádů můžeš doťapkat až do Srbska.

Cyklostezka Srbsko-Tetín-Beroun 

Ať už jsi milovník cyklistiky či procházek, cyklostezka podél klidné Berounky bude to pravé ořechové. Můžeš ze Srbska svištět rovnou do Berouna. Nebo vyzkoušet cyklostezku Svaté Ludmily na druhém břehu, která tě dovede do Berouna ještě přes Tetín.

 
Beroun leží na stejnojmenné Berounce a je oblíbený mezi vodáky i turisty. Projdi si příjemné centrum města se zbytky hradeb, zavítej do oblíbeného medvědária, kde bydlí Méďové z večerníčku Václava Chaloupky a mrkni na Beroun z ptačí perspektivy na rozhledně Městská hora.
 
 
 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko