Kam tě zavede trasa v Brdech?

14.7.2021   
Foto

Čtvrtá zastávka letošní sezony Běhej lesy je již za bukem. Proč si právě tento závod zaběhnout? Protože Brdy jsou přece bomba! Trasa tě zavede do dříve nepřístupného vojenského újezdu s rozsáhlými luhy a háji. Dostaneš se do srdce CHKO Brdy, proběhneš se "Zapovězeným lesem", kolem zřícenin, skalních útvarů či po hrázi rybníků. Pojďme se podívat trasám na zoubek.

Startovat budeme z prostoru bývalých kasáren podhorské vesničky Skořice, která se nachází v nadmořské výšce 596 metrů. Konkrétně se bude vybíhat od parkoviště Kolvín. Krátká trasa měří 12 kilometrů a její převýšení činí 198 metrů. První 4 kilometry proběhneš doslova srdcem Brd v místních hlubokých lesích. Dál se trasa napojuje na Naučnou stezku Okolím Padrťských rybníků. Na 5. kilometru se zaslouženě občerstvíš u rybníku Šindelka. Po pořádném posílení tě čeká stoupání, při kterém prozkoumáš bývalou střelnici Padrť.

8. kilometr tě zavede na hráz Dolejšího padrťského rybníku. Za ním tě zároveň čeká i druhá občerstvovací stanice. Padrťské rybníky patří mezi největší lákadla Brd a zároveň jsou také nejkrásnějším místem trasy závodu Běhej lesy Brdy. Název dostaly podle vesnice Padrť, která byla ovšem, podobně jako řada dalších, v padesátých letech dvacátého století vysídlena a zničena. Na 9.-11. kilometru proběhneš územím, kde se dříve nacházela pěchotní střelnice Kolvín. V cíli na tebe kromě medaile čeká také cílová občerstvovací stanice.

  

Dlouhá trasa závodu měří celkově 22 kilometrů a její převýšení činí 373 metrů. Už na 1. kilometru se můžeš pokochat zříceninou hradu Dršťka. Hrad pocházel pravděpodobně z druhé poloviny 13. století nebo ze 14. století. K hradu se váže pověst o tom, že se zde v létě zjevují tři tančící panny, tak se nezapomeň hned z úvodu trasy pozorně dívat. Na 3. kilometru proběhneš oblastí bývalé pěchotní střelnice Kolvín.
 
Poprvé se občerstvíš na 4. kilometru. Dál se trasa napojí na cyklostezku Nad Padrťskými rybníky, která tě na 6. kilometru zavede ke skále Marie Terezie. Jedná se o téměř 15 metrů vysoký buližníkový skalní útvar. Jde o lidový název, jelikož někteří ve skále vidí obličej císařovny. Jiní tvrdí, že jim skála připomíná indiána. Tak schválně, koho v ní uvidíš ty?
 
Za 8. kilometrem se můžeš těšit na další občerstvovací stanici. Po osvěžení se proběhneš po hrázi Dolejšího padrťského rybníku. Jelikož jsi ale běžec delší trasy, neochudíme tě ani o hráz mezi Dolnějším a Hořejším padrťským rybníkem na 12. kilometru. Na 14. kilometru si můžeš povšimnout zbytku Teslínského kláštera. Benediktinský klášter byl zničen zřejmě husity v 15. století při jejich tažení do západních Čech.
  
 
Na 15. kilometru mineš kopec Břízkovec, na který se soustředila pozornost veřejnosti v letech 2008-2009, protože byl vybrán k umístění americké radarové základny v Brdech, od čehož však nakonec USA odstoupily. Na rozcestí na 16. kilometru vás bude čekat třetí občerstvovací stanice. Dále budeš směřovat opět k bývalé pěchotní střelnici Kolvín. Pak už tě čeká medaile, vychlazený Birell v cíli a zasloužený odpočinek.
 
Nebude chybět ani VoltaRUN, nesoutěžní trasa pro malé i velké, hendikepované, rodiny s kočárky i doprovod závodníků. Jeho trasa bude mít 4 kilometry. Stejně jako u dlouhé trasy, i zde tě čeká na prvním kilometru zřícenina hradu Dršťka. Za druhým kilometrem se můžeš vyfotit na trase v oblíbeném fotopointu a udělat si tak hezkou vzpomínku na závod. Poslední 2 kilometry tě podél bývalé pěchotní střelnice Kolvín dovedou až do cíle. Na detailní profil všech tras se podívej zde. Chybět nebudou samozřejmě ani Dětské závody Dr. Max. Takže vezmi mláďátka a dorazte na závod.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko