V Lednici závodníkem i výletníkem

11.6.2020   
Foto

Jedeš do Lednice z daleka a chceš si závodní den či víkend užít naplno? Tak to určitě v krásné moravské pohádkové krajině se zámky, zámečky, kolonádami a rybníky ještě chvíli zůstaň. Sepsali jsme pro tebe tipy, kam v okolí závodu vyrazit na výlet.

Pro fanoušky

Nechce se ti potit se na tratích o délkách 13 a 22 kilometrů? A co třeba procházka či výklus o 4 kilometrech, kdy účastí podpoříš děti s problémy pohybového aparátu? Tomu se říká VoltaRUN, zaběhnout si ho může úplně každý. Rodinka, kočárkáři, senioři, děti na tříkolkách či doprovod závodníků. Trasa tě provede zámeckým parkem kolem Loveckého zámečku až k Janohradu, kde si budeš moci udělat hezkou fotku nebo zafandit parťákům, co se vrací z delších tras do cíle.

  

Krásy Lednicko-Valtického areálu

Kromě VoltaRUN si samozřejmě můžeš Lednicko-Valtický areál, neboli Zahradu Evropy prochodit i projezdit dle svého gusta. Toto krásné území se řadí mezi kulturní dědictví UNESCO. Areál nabízí krásný rozlehlý park a několik památek, které zde zanechal slavný rod Lichtenštejnů. Můžeš zde pozorovat 23 metrů vysoký Obelisk, Janův hrad, Minaret či Lovecký zámeček. Trasa Běhej lesy vede i podél břehů Lednických rybníků. Zde můžeš kromě závodníků obdivovat např. Apollonův chrám, Rybniční nebo Hraniční zámeček. Určitě se vydej i na komentovanou prohlídku zámecké zahrady nebo přímo Státního zámku Lednice

 

Užij si nenáročné turistické stezky směrem na Valtice, Podivín či Pálavu nebo se vydej na naučnou stezku Lednické rybníky či Lužní les. Jednou z nejoblíbenějších tras areálu je cyklostezka č.5045, tzv. “Knížecí Lichtenštejnská stezka”, která tě zavede až do Valtic. Určitě tě okouzlí i oblíbené vinařské cyklostezky či romantické plavby zámeckým parkem.

Pro milovníky přírody

Kdo by se chtěl podívat na krásný západ slunce a svahy poseté vzácnou šalvějí etiopskou, ať vyrazí rovnou na Stolovou horu na Pálavě. Jedná se o mohutný vápencový kopec s téměř rovnou vrcholovou plošinou vzdálen zhruba 20 minut jízdy autem od Lednice.

 

V oblasti Pálava můžeš rovnou vystoupat i na nejvyšší vrchol Jihomoravských Karpat. Děvín se nachází v nadmořské výšce 550 metrů a nabízí nádherné panoramatické výhledy. Najdeš zde i 11 kilometrů dlouhou naučnou stezku.

Taky tak miluješ omamnou vůni levandule? Pak určitě zavítej do fialového ráje v obci Starovičky nedaleko Hustopečí a Lednicko-valtického areálu. Levanduli zde pěstují bez chemického ošetření. Můžeš se zde pokochat výhledem na levandulové políčko, dát si levandulovou kávu, zmrzlinu či dezerty nebo zakoupit něco z útulného obchůdku s domácí výrobou.

 

Pro děti

Už tvé děti někdy viděli sochy z mořského písku? Že ne? Tak teď je jedinečná příležitost navštívit výstavu těchto soch na téma Afrika a Historie země české. Micahal Olšiak umělec, malíř a sochař, jehož plastiky jsou v Česku, v Německu a v Itálii. Účastnil se také několika mezinárodních mistrovství v sochání z písku.

Tak sem ta mláďátka vzít musíš! Dozví se tu, jak vznikl plyšový medvídek, jak panenka přežila bombardování v Drážďanech, vývoj i příběh velké řádky hraček. Děti se budou podivovat, ty můžeš vzpomínat.

 

Na vínečko

Děti už jsou zabavené, ty máš dost po sobotním výkonu na závodu… no, chce to vínečko. Nech se inspirovat seznamem vinařství, vinných sklípků i vinoték v okolí Lednice. Na zdraví!

Zdroj fotek: vlastní fotografie, Kudy z nudy 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko