Co tě čeká na trase Lednice?

10.6.2020   
Foto

Lednice už je za bukem.  Už loni jsme trošku pozměnili trasu, aby se ti mohl v plné kráse vyjevit pseudogotický Janohrad. Letos čeká drobná úprava nejdelší závod, aby ukázal z Lednicko-valtického areálu ještě o trošku víc! Není na co čekat, pojďme na to hodit očko!

Že Lednice patří k nejsnazším tratím našeho seriálu, už je skoro obecně známý fakt. Vždyť oproti ostatním závodům tady není skoro žádné převýšení! Krátkou trasu na 13 km čeká zhruba 60 metrů převýšení, 22km nastoupá zhruba 160 metrů. Po Vysočině to není nic, co? Povrch vede převážně po lesních a polních cestách, nečekají tě proto žádné velké překážky jako kořeny nebo kamení a závod se dá v pohodě oběhnout i v silničních botách. Pojďme se trasám v Lednici podívat na zoubek.

 

Minaret 

Startujeme přímo ze zámeckého parku. S výhledem na jediný minaret v České republice vyběhnou všechny trasy vstříc krásným památkám. Nejprve se proběhneš zámeckou zahradou a pak už na tebe čekají lednické rybníky. Proběhneš se přímo po hrázi mezi Mlýnským a Prostředním rybníkem. Hned za rybníky se dáš doprava a chvíli poběžíš po naučné stezce. Než aby ses mohl/a zastavovat u poučných tabulí, z naučné stezky odbočíš k Chrámu tří Grácií, kde se proběhneš přímo sloupovím. Schválně, jestli si stihneš prohlédnout všech deset alegorických soch klasického umění a věd? U Tří grácií tě také čeká první občerstvovačka.

  Lednické rybníky Chrám tří grácií

Kratší trasa se tu oddělí a pokračuje kolem statku Nový dvůr zpátky k rybníkům. Dlouhá trasa se vydá Bohumilovou alejí k rozcestí Ladenská alej. V příjemném stínu lužních lesů se dostaneš až k Dianinu chrámu, známému také jako Rendez-vous. Ještě před tím, než se dostaneš k vítěznému oblouku zasvěcenému bohyni lovu Dianě, můžeš se občerstvit na druhé občerstvovací stanici.

Rendezvous Rendezvous

A pak už můžeš uhánět k novogotické kapli svatého Huberta a dál směrem k občerstvovačce kousek před Novým Dvorem. Tento statek oběhneš z druhé strany než loni a díky tomu se dostaneš na hráz Mlýnského rybníku. Trasa tě povede kolem ornitologické pozorovatelny, ale na sledování ptactva na rybníce nebudeš mít pomyšlení, protože už budeš uhánět na hráz mezi Mlýnským a Prostředním rybníkem, kde se opět přidá krátká trasa a společně uháníte na druhou stranu rybníka na další občerstvovačku a dál k loveckému zámečku. Ten byl postavený v empírovém stylu a sloužil jako místo začátku i konce lovů na panskou zvěř. Dnes už se tu loví jen co nejlepší umístění, proto se nebudeš zastavovat a vydáš se dál ke Staré Dyji, odkud uvidíš romantickou zříceninu Janohrad. To už si můžeš být jistý/á, že na tebe čeká poslední kilometr a půl, než se dočkáš zasloužené medaile a vychlazeného Birellu.

 kaple sv. Huberta Lovecký zámeček

VoltaRUN trasa tě provede zámeckým parkem kolem Loveckého zámečku až k Janohradu, kde si budeš moci udělat hezkou fotku nebo zafandit parťákům, co se vrací z delších tras do cíle.  
Mrkni se i na profil všech tras.

 Janograd A to už je cíl!

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko