Čím tě Vysočina okouzlí? Máme tipy na výlet pro každého

29.5.2020   
Foto

Když už budeš na Vysočině, užij si ji naplno! Má toho tolik co nabídnout. Sepsali jsme tipy na výlet pro tebe, tvůj doprovod, rodinu, kamarády, zkrátka pro všechny!

Pro fanoušky

 Devět skal (836 m) je nejvyšší vrchol Žďárských vrchů a druhý nejvyšší vrchol celé Českomoravské vrchoviny. Ty se na něj vydrápeš při závodě, pokud závodíš na delší trase. A určitě stojí za to se na vrcholu pořádně rozhlédnout, je z něj totiž možné při dobré viditelnosti spatřit dokonce Králický Sněžník nebo Krkonoše. Skalní útvar se nachází asi 3,5 km jihovýchodně od obce Herálec. Ideální procházka pro fanoušky, zatímco ty budeš ukusovat kilometry.

Jen tři kilometry chůze od zázemí jsou dvě krásné vyhlídky, Drátník a Malinská skála. Obě místa leží u trasy závodu a nabízí krásný pohled do údolí. Z Milov k Malinské skále se dostaneš po zelené a následně po červené turistické trase. 

 

 

Pro rodiny s dětmi

 Co by šiškou dohodil, v Podlesí, je vesnička nabízející ubytování v pohádkových domečcích. Pokud se nechceš rovnou ubytovat v chaloupkách, v kterých bydlí například Rákosníček nebo Křemílek a Vochomůrka, můžeš si je prohlédnout zvenčí a udělat si tak malou procházku do dětství. Schválně, kdo bude víc nadšený, ty nebo dítka?

Proč jsou včely důležité? A jak vlastně žijí? Interaktivní výstavu Včela pro děti i dospělé ti ukáže včelí společenství z úplně jiné stránky. Na výstavu vstoupíš jako člověk, ale to bude trvat jen krátkou chvíli. Velmi rychle se totiž staneš právě narozenou včelou a vydáš se na cestu za poznáním, na jejímž konci přispěješ k záchraně královny. Výstava je prodloužena až do 31.7, tak toho s rodinkou využijte a pilně jako včelička na výstavu přileťte. A nezapoměňte zasadit svou medaili ze závodu, směs semínek kvetoucích rostlin udělá včelkám radost!

  

Pro milovníky přírody

Ani rulové skalní útvary, které připomínají Čtyři palice (což jim také dalo jméno), neleží nijak daleko od zázemí závodu. Zdejší skály jsou využívány horolezci jako cvičné stěny, ale i zespodu je na ně krásný pohled. Procházka je tedy vhodná i pro ty, co se bojí výšek! Do oblasti přírodní rezervace vede modrá, žlutá a zelená turistická značka. 

Komu by nestačily rozhledy do krajiny během závodu, má možnost vybrat si z velkého množství rozhleden v celém širém okolí. Za zkoušku stojí například trojice rozhleden v oblasti Toulcových Maštalí severně od Milov – Terezka, Borůvka a Toulcova.

Žďárské vrchy nabízejí také několik naučných stezek pro milovníky přírody. Co takhle dozvědět se něco o původním pralese v okolí Žákovy hory, která stojí jen nedaleko od místa, kudy probíhá delší trasa závodu? A jen kousek od zázemí vede milovská naučná stezka, která míří pod Čtyři palice a přes České Milovy se vrací zpět a vypráví o někdejší slávě zdejší sklárny a o sklářské osadě, o skalách, o lese, o řece Svratce a o Českých Milovech.

Víš, který strom vyhrál anketu Evropský strom roku? Krásná stará borovice roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady a své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Když už pojedeš na Vysočinu kvůli závodu, stav se i u téhle strážkyně zatopeného údolí, pohled na ni za to stojí.

 

 

Pro milovníky historie

 Milovníci architektury a kulturních památek ocení výlet na Zelenou horu. Barokně gotický kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře od věhlasného stavitele Jana Blažeje Santiniho patří mezi památky UNESCO a v letní sezoně nabízí denně od 9 do 17 hodin komentované prohlídky. Okolo Zelené hory se můžeš projít i po krásné naučné stezce.  Ve Žďáru nad Sázavou je určitě povinností navštívit i Zámek Žďár nad Sázavou, bývalý klášter a dnešní zámek rodiny Kinských.

Rozlehlá zřícenina hradu Zubštejn najdeš na skalnatém břehu řeky Svratky u vesnice Pivonice nedaleko Bystřice nad Pernštejnem v nadmořské výšce cca 668 metrů. Jedná se o jedno z nejromantičtějších míst Vysočiny. Tak tam třeba vyraz s tvou drahou polovičkou.

  

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko