Průvodce trasou závodu Běhej Lesy Bílá: 20 km

31.7.2015   
Foto

Další zastávkou seriálu Běhej Lesy je beskydská vesnička Bílá a její SKI areál, kde startujeme 8. srpna 2015 závod Běhej lesy Bílá. Jak bude vypadat trasa na 20 kilometrů?

Průvodce na 10 km ZDE!

Zázemí, starty dětských závodů a cíl všech závodů je umístěn přímo do prostor Ski areálu, start hlavních závodů je pak na vrcholu sjezdovky, kam Vás vyveze lanovka Zbojník.

Připravili jsme pro vás skutečný závod v duchu názvu seriálu „Běhej Lesy“ s trasou vedoucí přes panenskou beskydskou přírodu do kopců či strmějších seběhů, vesměs po nezpevněném povrchu, kde na vás čekají úseky s kamením, kořeny stromů, štěrkem nebo také hladkým asfaltem, tyto však minimálně. Pro trať je vhodné trailové obutí a delší trať doporučujeme závodníkům se zkušenostmi s během v terénu – není to procházka růžovým sadem.  

Startujeme kousek od výstupní stanice lanovky Zbojník (sochu Zbojníka míjíte po levé ruce hned po vystoupení ze sedačky) První část trasy, až do cca 4,7 km je společná pro oba závody.

Hned po startu nás čeká chvíle (opravdu jen chvíle) pohody na širší cestě a pak se hned dostáváme do jednoho z prudkých stoupání (na trase 20 km jich ještě pár potkáme), tzv. Bobkův výběh. Náročná část, po jejímž zdolání vás hned na kopci Bobek čeká první občerstvovačka (cca 3 km). Zde doporučujeme zklidnit dech i tep, v klidu se občerstvit a podívat se okolo sebe, za jasného počasí můžete na obzoru vidět Malou Fatru či Roháče.

A jede se na start                 Výstup z lanovky                  …a běžíme                          Občerstvení Bobek

            

Z Bobku se dostáváme na hraničním hřeben,  mezi hraničními sloupky, kde se vám na jedné straně otevřou výhledy na Lysou horu, jižní masív Smrku a na druhé straně se představí ve své kráse slovenská část Beskyd. Po chvilce se dostáváme k místu rozdvojení trasy, zhruba 4,7 km. Na tomto místě nás opustí „desítka“ a dále již běžíme po trase sami. Ke znovu spojení tras dojde až zhruba 3 km před cílem. V běhu pokračujeme po hraničním hřebeni, občas na slovenské straně, míjíme hraniční sloupky a užíváme si běh s nádhernými výhledy. Ne nadarmo se jednomu místu mezi „místňáky“ říká Belvedere. (hraniční sloupek 18/20 je přímo na trase).

Hraniční hřeben                     Rozdělení trasy                     Hřebenovka                           Belvedere-vyhlídka

                

Trasa kopíruje v těchto místech červenou značku a vede lesem, pěšin přes louky si nevšímáme, jsme přece seriál Běhej lesy a ne louky.  

Po pohodové hřebenovce trasa uhne doleva směrem k osadě Konečná a my se zde dostáváme do prudkého klesání s těžším kamenitým terénem. Jedná se o technicky velmi náročnou pasáž, méně zkušeným běžcům doporučujeme zvolnit tempo a trasu bezpečně překonat - sejít. Po seběhnutí zatočíme vlevo a již příjemnějším terénem probíháme osadou Konečná – poprvé kolem domků místních.  

Běžíme nyní po terénu s jen velmi mírnými kopečky mezi stromy. Blížíme se k jedinému místu trati, kde 100 m běžíme po silnici s minimálním provozem, kdy jen v podstatě přeběhneme z lesa do lesa.

Hřebenovka                          Odbočka Konečná: vlevo     Náročný seběh                      Náročný seběh

               

Po 100 m se vracíme zpět do lesů, luk a hájů, příroda dostává trochu drsnější ráz, střídavě běžíme po lesní cestě, která se občas otevře a nabídne odkrytý prostor k běhu. Po celé trase se nám nyní nabízí možnost natural občerstvení /maliny, borůvky, ostružiny/ - je lepší konzumovat s mírou, protože pak se na občerstvovačce napijete a … No to už je jiný příběh.

Při běhu vás stále držíme na lesních cestách, těsně před občerstvovačkou u hájenky Doroťanka je uprostřed trati korýtko, kde v případě deště protéká voda – je lepší běžet vlevo po trati, je zde tzv. širší břeh. Pokud běžíme „korýtkovou trasu“ máme jistotu, že nás za malou chvíli čeká občerstvení, tentokrát jen pro dvacítku. Tato občerstvovačka je u hájenky Doroťanka, která se nyní opravuje, zde pozor – kousek pod hájenkou je horská chata Doroťanka a k této trasa nevede, pokud se zde objevíte, je třeba se cca 300 m vrátit, věříme však, že naši lidé na trase a značení vás zavede správně …a také vůně občerstvení :)

Cesta lesem                           Odkrytá část trasy                Občerstvení na trase                    Korýtková cesta

               

Z občerstvení Doroťanka se táhlým klesáním dostaneme až do údolí Černé Ostravice (před cílem poběžíme kolem Bílé Ostravice). Běžíme opravdu pravou přírodou a čerpáme její neuvěřitelnou energii. Po doběhnutí do údolí odbočíme vlevo a běžíme po zpevněné cestě stále dolů a užíváme si zeleně a zvířectva v okolí. Zhruba na 15 km uhneme ze zpevněné cesty opět do lesa, kde je mírnější stoupání následované seběhem dolů k třetí občerstvovačce. Na tomto místě přebíháme cestu, budou zde naši lidé, jedná se o přesun ze strany na stranu – 10 m a hned občerstvovačka a spojení obou tras: desítky a dvacítky v jednu.

Nezpevněné od Doroťanky    Zpevněná od Dorťanky        Pohoda na trase                 Už se blíží jídlo

.              

Po třetím občerstvení se vydáváme na závěrečnou část cesty. Zpočátku širší lesní cestou s nezpevněným povrchem, zatáčkou vlevo do mírného kopce a opět kouskem po kamení se po druhém zahnutí doleva dostaneme na úzkou lesní pěšinu lemující říčku Bílou Ostravici, která nás přes dva přírodní můstky /pozor po a při dešti kloužou/ a jednom železném mostě dovede až do cíle, do SKI areálu Bílá, kde se budeme všichni radovat a užívat si společně pocit euforie, totálního nasazení a adrenalinového zážitku.

Výběh z občerstvovačky      Úsek s kamením                    Pěšinka do cíle                     Dřevěný můstek

               

POZOR NA NÁSLEDUJÍCÍ MÍSTA 20 KM TRASY:

  1. Prudký výběh na Bobek hned po startu – ať vám nesebere příliš energie, nebude to lehký výběh

  2. Seběh k osadě Konečná – těžký běžecký terén spolu se maximálním sklonem klesání  cesty nutí k maximální pozornosti a technickému běhu – méně zkušeným běžcům doporučujeme chůzi.

  3. Na trase se dvakrát potkáme se silnicí. Poprvé 100 m, po druhé jen přeběh cca 10 m ze strany na stranu u třetí občerstvovačky.

  4. Pokud vede trasa kolem domů, prosím neodhazujte zde odpadky (jedná se o úsek v osadě Konečná a seběh po silnici 100 m)

  5. Mosty při dobíhání do cíle – jsou dřevěné – při mokru kloužou

  6. Trasa 20 km je náročná s řadou kopečků i kopců, prosím rozložte své cíly a nepřeceňujte své schopnosti a možnosti.

 
 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko