Investujte pravidelně a dlouhodobě. Vyplácí se to!

3.9.2019   
Foto

Krok za krokem vytvoříte i velkou finanční rezervu

Snad každý člověk někdy snil o výhře v loterii. Nebo o zázračné investici, která ho zajistí na celý život. Zázraky se ale dějí málokdy. Famózní zisky v rozměru stovek procent investovaného kapitálu jsou zpravidla odměnou za mimořádné úsilí. Většinou kombinované s obchodní genialitou nebo mimořádným rizikem (často s obojím).

 

Když přijmete za svou myšlenku, že nelze trpělivě čekat na paní Štěstěnu a člověk by se měl finančně zabezpečit vlastním přičiněním, máte jednoduchou cestu. Odkládejte část svých příjmů, nesahejte na ně a nechejte je zhodnocovat se investováním. Platí přitom tři osvědčená pravidla:

  1. Investujte dlouhodobě
  2. Investujte pravidelně
  3. Rozkládejte riziko

Alespoň část peněz dávejte do akcií. Ano, kolísají, ale na delším horizontu zatím nikdo neobjevil výnosnější instrument.

Dlouhodobý přístup spoléhá na růstový trend finančních trhů

Investovat s delším horizontem má dvě zásadní výhody: Za prvé, investiční výnosy mají multiplikační efekt. Z milionu korun dokáže fond s průměrným výnosem 2 % za 10 let vydělat přes 200 tisíc Kč, bez mála na Citroen C3. S výnosem 3 % si třeba na Dacii Logan vyděláte dokonce i při investování pouhých 500 Kč měsíčně.

Za druhé, na delším horizontu si můžete dovolit rizikovější a tedy výnosnější investice. Na delším horizontu totiž spoléháte na globální růstový trend (trhů, zisků, cen akcií). Ten významně rozpouští krátkodobé poklesy, protože recese zpravidla netrvají 10 let. Museli byste jednorázově investovat vysloveně na vrcholu akciového trhu, aby vás výsledek po tak dlouhé době zklamal.

Pravidelné investování pro váš klidný spánek

Proti špatně načasovanému začátku investování se můžete „pojistit“ jednoduchým způsobem: Investujte pravidelně. Vaše úspory sice porostou pomaleji, avšak i po malých částkách si postupně vytvoříte poměrně velkou rezervu. Vyhnete se riziku vstupu na kapitálový trh v nevhodnou chvíli, protože budete peníze ukládat průběžně.

Pokud máte volnou větší jednorázovou částku, ani pak nemusíte ji posílat „po kouskách“. V Generali Investments CEE na https://www.generali-investments.cz pod záložkou PRODUKTY najdete jednoduché investiční programy, které vám pomohou. Např. „Můj INVESTOR Plus“ investuje vaše peníze do dluhopisového fondu a postupně je převádí do dynamičtějších a tedy výnosnějších fondů podle vašeho výběru.

Úspory rozdělte do dvou hromádek

Jedním z nejjednodušších investičních přístupů je rozdělit si úspory na dvě hromádky. Za prvé to budou peníze, u kterých nesnesete pomyšlení na větší kolísání hodnoty. Pro někoho jsou to úspory z výplaty, pro jiného třeba peníze po babičce. Takové prostředky nechejte v konzervativním fondu. Hledejte takový, který vedle bezpečí má i vyhlídky na slušný výnos.

Příkladem vhodného fondu je Generali Fond konzervativní, který vedle státních dluhopisů nakupuje také dluhopisy firemní, což dokáže zvýšit jeho výnos. Generali Fond korporátních dluhopisů se na dluhopisy bonitních, rizikovějších, a tedy výnosnějších firem, specializuje. Jeho průměrný roční výnos 3,6 % od založení v r. 2001 ukazuje, že jde o mimořádně úspěšnou investiční strategii.

Do akcií s rozmyslem, na delší dobu

Na druhé straně jsou peníze, které nebudete potřebovat dřív než třeba za 5 let. Tento majetek svěřte fondům investujícím částečně do akcií. Ty jsou dlouhodobě nejrůstovějším motorem osobního bohatství ve světě. V rodině Generali Investments CEE najdete mj. populární fondy obsahující v názvu slovo „Prémiový“. U nich portfolio manažer mění podíl akcií a obligací podle tržní situace. To investorům nabízí mimořádné pohodlí. V posledních letech se těmto fondům daří. Např. Generali Prémiový vyvážený fond investuje do akcií zhruba 40 % a za tři roky zhodnotil majetek investorů o 8 %. Odvážnější Generali Prémiový dynamický fond má v akciích okolo 95 % majetku a vydělal za 3 roky 17,5 %.

GENERALI INVESTMENTS CEE JE HLAVNÍM PARTNEREM BĚHEJ LESY

 

Upozornění: S investicí do investičních nástrojů je vždy spojeno riziko kolísání její hodnoty. Hodnota investice a příjem z ní mohou v průběhu investičního období kolísat a návratnost investované částky není zaručena. Minulé výnosy nezaručují výkonnost v budoucnu. Podrobné informace o poplatcích a rizicích naleznete v produktových informacích a podmínkách investování dostupných na generali-investments.cz.

 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko