VYBRAT SI DOBRÝ FOND NENÍ TAK SLOŽITÉ, JAK SE ZDÁ

28.9.2019   
Foto

V zásadě se investiční fondy dělí do několika skupin. Z nichž většinu investorů zajímají jen dvě.

Že je dobré si odkládat peníze na budoucnost, vytvářet si finanční rezervy, ví snad každý. S tímto účelem vznikly investiční fondy a mají v tomto ohledu velmi úspěšnou historii. Jak se v nich ale vyznat? „Není to ani zdaleka tak složité, jak se zdá - stačí znát pár pravidel,“ říká Miloš Filip, CFA, ředitel produktů a marketingu největší české investiční společnosti Generali Investments CEE.

Kolik má vaše společnost v nabídce fondů?

Pokud vezmu ty, které jsou určené široké veřejnosti, tak se pohybujeme kolem dvaceti.

Není to pro laika trochu moc? Jak se v tom vyzná?

Myslím, že není. Pokud mu to někdo rozumně vysvětlí. To by měl být úkol kvalitního finančního poradce či prodejce. Nemám na mysli jen toho, kterého si klient platí. Ale třeba poradce bankovního či pojišťovacího.

Jak se v tom tedy vyznat?

Investiční fondy se v zásadě dělí do několika skupin. Většinu obezřetnějších investorů přitom zajímají dvě z nich.

Které to jsou?

Začal bych konzervativními fondy. Ty investují především do dluhopisů, zhodnocují peníze na peněžním trhu v krátkodobých cenných papírech, např. v  pokladničních poukázkách, nebo je ukládají do bank formou úročených vkladů. Mají zpravidla velmi nízké riziko. V důsledku toho vám mohou nabídnout jen nižší výnos. V posledních dvou letech se nicméně vracejí do obliby investorů, protože úrokové sazby rostou. I konzervativní fondy tak mohou vydělat přes 1,5 procenta ročně. Což v bance hned tak nedostanete.

Za druhé jsou zde balancované fondy. Tyto fondy v portfoliu obvykle míchají dluhopisy s větším či menší podílem akcií. Mívají vyšší riziko kolísání, na delším horizontu ale otevírají možnost vyššího a tedy zajímavějšího zhodnocení. Dlouhodobě se jejich výnos může pohybovat dejme tomu někde od 3 do 6 % ročně.

► A co zbývá?

Nezmínil jsem ještě akciové fondy. Dlouhodobé roční výnosy od 6 procent nahoru jsou odměnou za značné kolísání. Některé investují globálně, např. do širokého portfolia skutečně velkých firem. Nebo mohou být zaměřené na určitý segment trhu: vybraný investiční region, sektor ekonomiky nebo investiční téma. Jako příklad mohu uvést, že pro lidi, kteří chtějí investovat jen do ekologicky orientovaných firem, máme v nabídce Generali Fond živé planety. Ten staví svoji investiční filozofii na „čistých“ investicích. Nakupuje akcie ekologicky orientovaných firem s udržitelným a neškodícím byznys modelem, ať je to zelená energie, úprava vody, recyklování odpadů nebo biopotraviny. Tento a jemu podobné fondy většinou slouží jako zajímavý doplněk hlavního portfolia.

► Když jsem obezřetný investor, který fond si mohu vybrat z první skupiny?

Často říkám, že pokud chcete v noci dobře spát, nebo chcete své peníze uložit na velmi krátkou dobu, dejme tomu jeden rok a déle, je pro investora zajímavý Generali Fond konzervativní. Kupuje státní dluhopisy a na rozdíl od jiných konzervativních fondů umí zvýšit své výnosy menším podílem nejbonitnějších dluhopisů velkých firem. Vedle toho vyšší výnosy s přiměřenou úrovní kolísání nabízí Generali Fond korporátních dluhopisů. Také ten investuje do bezpečných dluhopisů, vedle toho si ale jeho portfolio manažer troufne na kratší a výnosnější investici do rizikovějších dluhopisů. Strategie dlouhodobě vychází - od založení tohoto fondu v r. 2001 se nestalo, že by některý dluhopis zůstal nesplacen. Do tohoto fondu je vhodné investovat alespoň na tři roky, to je jeho tzv. doporučený investiční horizont.

► A pokud jde o fondy smíšené?

Ani zde nemusí být rozhodování složité. Například Generali Fond balancovaný konzervativní do akcií investuje maximálně 30 %. I tento podíl může portfolio manažer snížit až na nulu, pokud má pocit, že se akciím nebude dařit. Jakmile má fond v názvu slovo vyvážený, připravte se na to, že na jednom konci houpačky sedí v rovnováze akcie a na druhém dluhopisy. A konečně, největší prostor akciím dávají fondy, které obsahují v názvu slovo „dynamický“. Např. Generali Fond prémiový dynamický dosahuje i přes loňské poklesy na trzích dlouhodobě v průměru 5,3 % ročně.

Z čistě akciových investic bych klienty upozornil na Generali Fond globálních značek. Ten investuje do firem, které vlastní světově proslulé „brandy“, jako je třeba Apple, Danone, Nestlé, BMW, Shell apod. Podle finančních studií mívají tyto firmy nadprůměrné zisky - mj. díky známému jménu a své globální přítomnosti. Současně bývají zpravidla stabilnější než zbytek trhu. Z toho těží náš fond a jeho klienti.

S touto základní orientací si už v nabídce snadno vyberete. A ještě lépe si vyberete s dobrým finančním poradcem.

► Děkuji za rozhovor.

Rozhovor vedl Roman Pospíšil ze společnosti Svengali a uskutečnil se v červnu 2019 v prostorách Generali Investments CEE.

GENERALI INVESTMENTS CEE JE HLAVNÍM PARTNEREM BĚHEJ LESY

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko