Liberecký kraj je sportu zaslíbený, dvakrát ročně tady vládne Jizerská, říká hejtman Martin Půta

19.8.2019   
Foto

Podruhé za sebou se postaví na start, podruhé za sebou chce hejtman Libereckého kraje Martin Půta zdolat 12km trať v rámci závodu Běhej lesy Jizerská. Ten se koná jako letní obdoba slavné Jizerské 50, a to v sobotu 31. srpna. Start je tradičně v Bedřichově, kde tentokrát najde zázemí okolo 2 500 běžců. Stále je možné se přihlásit na 12 a 23km trasu. 

V zimě jsou tu místní obyvatelé zvyklí na tisíce běžkařů, na konci letních prázdnin se podobná kulisa převleče do letního hávu. Místo běžek se na trať slavné „padesátky“ vydají závodníci po svých. Ale pozor, většina účastníků bude na kratších tratích. Vybrat si totiž můžete už jen z tratí na 12 a 23 km. Padesátka má dávno zaplněnou kapacitu.

„Pro mě je ta nejkratší trať ideální. Možná bych si uměl představit ještě kratší, ale dvanáctku dám. Dal jsem ji i loni. Navíc to prostředí Jizerských hor člověka motivuje. Běh v přírodě, navíc v horách, je pro mě příjemně náročný relax,“ usmívá se hejtman, že i ve sportu se dá protiřečit.

„Pro mě je běh především prostředek pro vyčištění hlavy a nástroj k udržení váhy,“ pokračuje ve vysvětlování, proč si vlastně pravidelně nazouvá běžecké boty. „Byl jsem s rodinou na dovolené a vyrazil si párkrát zaběhat. Pořád nejsem ve fázi, kdy bych běh miloval, stále se musím na začátku přemlouvat, ale pak to stojí za to,“ má jasno.

Z rodiny je zatím jediný, manželka kouzlo běhu neobjevila. „Ta na to není, takže zatím držím štafetu jen já. Na závod v Jizerkách se těším. Celý seriál Běhej lesy mě baví svou myšlenkou. Rozběhnout nejkrásnější místa české přírody v lesnatém prostředí, dostat lidi z měst na čerstvý vzduch, to je super. Jsem rád, že jeden ze závodů je v našem kraji.“

Po Jizerské 50, která je suverénně největší sportovní akcí Libereckého kraje, se její letní podoba řadí hned za ni. „Obě akce mají věhlas nejen po celé České republice, ale také za její hranice. Navíc k nám do kraje a na Liberecko přivádí tisíce turistů. I to je velký smysl podobných akcí,“ uzavírá své povídání hejtman s tím, že právě na podobné akce dává hejtmanství smysl finančně přispívat. Je to oboustranná investice.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko