Kde se bere energie pro tvůj běh a jak ji využít na maximum?

16.7.2019   
Foto

Víš, že lidské tělo má 4 „palivové“ nádrže pro sportovní výkon? Pokud s nimi budeš správně hospodařit a při sportu umožníš organizmu čerpat palivo ze všech, podepíše se to pozitivně na tvé výkonnosti.

O jakých 4 palivových nádržích mluvíme? Potravou přijímáme 3 makroživiny – sacharidy, tuky a bílkoviny. Každá z nich se pak v těle v nějaké formě ukládá do své vlastní palivové nádrže:

  • sacharidy ve formě glykogenu,
  • tuky ve formě tukových zásob
  • a zásobárnou bílkovin by se daly nazvat svaly.

Všechny tyto uložené makroživiny se v různých fázích sportovního výkonu aktivují, aby doplňovaly energii. Čtvrtou palivovou nádrží jsou pak makroergní fosfáty, vysokokapacitní energetické zdroje ve formě ATP a CP, což je nejrychleji dostupná energie a vlastně i jediná, která aktivuje činnost svalových vláken.

Jak to funguje?

Jakmile se začneš pohybovat, prvních pár sekund vykryjí právě makroergní fosfáty. Současně s nimi se ale okamžitě rozjíždí anaerobní energetický systém, a to bez ohledu na intenzitu prováděného výkonu. Tělo se prostě od začátku raději připravuje na to horší. Proto nastartovalo systém, který spaluje sacharidové zásoby energie anaerobní cestou. Tedy bez přístupu kyslíku, za vzniku velkého množství kyseliny mléčné.

Jestliže se během dalších několika sekund výkonu ukáže, že organizmus má dostatečné množství kyslíku, přepíná se na aerobní spalování sacharidových zdrojů energie. To už drží produkci a využívání laktátu v rovnováze a využívání energetických zdrojů je výrazně efektivnější.

Výkonnost sportovce ovlivňuje, jak dlouho bude výkon postavený jen na sacharidech trvat. Čím vyšší je trénovanost, tím dříve začne sacharidy doplňovat energie z tuků a tím déle nám sacharidy vydrží. Což je velká výhoda, protože energie ze sacharidů je 2x rychlejší než energie z tuků. Když tedy máš ještě dostatečnou zásobu sacharidů například v kopcích, v únicích nebo ve finiši, je to výrazné plus.

Kde brát energii

Je jasné, že sacharidy jsou energetickým zdrojem, který rozhoduje závody a výrazně promlouvá do efektivity tréninku. Proto je energie ze sacharidů přijímaná během výkonu jedním ze tří základních zdrojů energie vytrvalců. A je dobré si pamatovat, že takto přijatou energii lze na energii pro svaly přeměnit už během 15 minut, pokud jsou sacharidy v jednoduché formě, nejsou doprovázeny bílkovinami ani tuky, a energie je podána v tekutém stavu.

Proto existují speciální produkty sportovní výživy, které fyziologické zákonitosti respektují. Třeba energetické koncentráty velmi řídké formy pro bleskové doplnění energie (Enervit Liquid Gel a Liquid Gel Competition), nebo populární gely (Enervit Gel, Enervit Gel One Hand) či energetické tablety (Enervit GT Sport). Část energie pak dodává i iontový nápoj (např. Enervit Isotonic Drink).

A jak je to s tuky? Těch máme v těle dost – jde o naši největší energetickou nádrž. Abychom je ale mohli efektivně čerpat jako zdroj energie pro sportovní výkon, je potřeba:

  • mít dostatečný přísun kyslíku do tkání (aerobní činnost);
  • být trénovaný – čím větší je trénovanost, tím dříve se štěpení tuků aktivuje, a sportovci tak zůstává více sacharidů;
  • nejíst ani pít před sportem nic s obsahem rychlých sacharidů (typicky sladkosti, sladké nápoje), které zvyšují hladinu glukózy v krvi – ta zamezí včasnému nástupu štěpení tuků.

 

Nejlepší cestou, jak připravit organizmus na vytrvalostní výkon, je tedy nejíst ani nepít během 90 minut před sportem nic sladkého. Po tuto dobu pij jen neslazenou vodu, případně vodu s citronem, a před sportem se spolehni na sportovní výživu speciálně vyvinutou právě pro přípravu těla na výkon. V tomto případě nízkoglykemické sacharidové želé Enervit PRE Sport, z něhož se energie uvolňuje postupně, zažene hlad, ale nezatíží žaludek a především – aktivuje všechny energetické systémy potřebné pro ten nejlepší vytrvalostní výkon, v tvém případě běh. 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko