Kam se vydat na výlet v okolí Kladské

18.6.2019   
Foto

My už se nemůžeme dočkat, až podruhé v historii vystartujeme do lesů v okolí Kladské. A co ty? Pokud váháš nad přihláškou, přečti si naše tipy na výlet, celý region má opravdu co nabídnout a rozhodně se tam nebudeš po závodě nudit.  

Vybrali jsme pro tebe to nejlepší, co opravdu stojí za to vidět. Tak se nenech přemlouvat a registruj se zde. Startovná mizí a momentálně jich zbývá zhruba 120. 

Naučná stezka Kladskými rašeliništi

Naučnou stezku Kladská najdeš hned u zázemí závodu. Seznamuje s historií osady Kladská, faunou a flórou Slavkovského lesa a přírodní rezervací Kladské rašeliny. Kladská rašeliniště jsou ojedinělým souborem horských vrchovištních rašelinišť v nadmořských výškách od 800 do 930 m. Vyrazit můžeš rovnou od Loveckého zámečku na Kladské.

Mariánské Lázně

Na konci 18. století se nehostinné údolí Slavkovského lesa během několika let proměnilo v město parků, kolonád, půvabných pavilonů a vycházkových cest. Projdi se po kolonádách, popíjej vodu z minerálních pramenů, vychutnej si tradiční lázeňské oplatky. Procházku městečkem můžeš zakončit u zpívající fontány. Nad sjezdovkou u hotelu Panorama doporučujeme  také navštívit stejnojmennou rozhlednu. Nabídne ti krásný výhled třeba právě na trasy našeho závodu!

Rozhledna Bučina v Doupovských horách

Přehlédnout nekonečnou zeleň lázeňského trojúhelníku můžeš i z opačné strany celého regionu. Rozhledna Bučina nedaleko obce Kyselka byla díky Vojenským lesům a statkům před třemi roky opravena a po vykácení stromů, které překážely ve výhledu, opět nabízí unikátní výhledy na okolí Karlových Varů, údolí řeky Ohře, Doupovské i Krušné hory. Desetimetrovou kamennou rozhlednu zde nechal v roce 1880 postavit v nadmořské výšce 582 metrů známý místní rodák a podnikatel Heinrich Mattoni.

Skalky skřítků plné legend

Z obce Kyselka u Karlových Varů se můžeš vydat po stopách skřítků. Ti podle legendy žili v dutinách podlouhlého oválného tvaru s průměrem až 150 centimetrů, vymodelovaných do příkrých stěn vysokých asi 10 metrů. Prý tu hlídali poklad a od lidí, co žili v okolí, vyžadovali jen něco málo k jídlu. Postupem času ale chamtiví sedláci snižovali své dary natolik, až se skřítci rozhodli odejít. Rozešli se ke Krušným horám a nikdo je zde již nespatřil. Procházka vydá na 

Svatošské skály

V Karlovarském žulovém masívu vznikl působením řeky Ohře chráněný přírodní výtvor Svatošské skály s množstvím skalních pilířů, hranolů a jehlanů. Skály zaujímají rozlohu 2 ha a svými tvary připomínají svatební procesí. Podle toho jsou i pojmenovány - směrem od visuté lávky přes Ohři po proudu řeky jsou to: Svatoš, Nevěsta s Ženichem, Páter, Svědkové, Muzikanti, Tchán, Tchyně a Zámek.

 

Národní přírodní rezervace Soos

Nedaleko Františkových Lázní leží národní přírodní rezervace Soos. Jedná se o rozsáhlé rašeliniště a slatiniště, kde vyvěrá velké množství minerálních pramenů a čistý oxid uhličitý v tzv. Mofetách - bahenních sopkách. Naučná stezka vede po dně vyschlého jezera, které mělo slanou (minerální) vodu.

Hrad a zámek Bečov nad Teplou

A kdo má rád historii, určitě by si neměl nechat ujít Bečov na Teplou. Udělej si výlet na jeden z nejzachovalejších českých hradů, který se může pyšnit unikátní památkou evropského významu - relikviářem sv. Maura, který se stářím a hodnotou blíží českým korunovačním klenotům. V Bečově můžeš mimo gotický hrad, renesanční palác a barokní zámek navšítívit také botanickou zahradu nebo muzea žehlení a praní a historických motocyklů a expozici hraček. 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko