Zhubnul 42 kilo a chce běhat dál. Nevzdávejte se, každý kilometr je vítězství, vzkazuje Tonda

13.5.2019   
Foto

Příběh Tondy Růžičky je ukázkou, že s běháním můžete začít v jakékoliv fyzické kondici i věku. Než začal jako řidič tramvaje pravidelně běhat, potýkal se řadu let s nadbytečnými kily, která mu způsobovala nejen zdravotní problémy, ale také nepříjemné životní situace. Seznam se s příběhem Tondy, který dokázal překonat sám sebe a svou bitvu s kily začíná pomalu vyhrávat.

„Začalo to tím, že jsem se svojí hloupostí a neurvalým žraním (zde už nemohla být řeč o jídle) dostal až na váhu 172 Kg.  I přesto jsem sportovtal, hrál fotbal, hokejbal, jezdil na bruslích a na kole. Boj s obezitou byl pro mě ale marný,“ začíná vyprávět svůj příběh 49letý Antonín Růžička.

Tondovi v boji s kily příliš neprospívalo ani sedavé zaměstnání, kterému se věnuje přes 25 let. Navíc měl podle svých slov vždy problém držet drastické diety, které vyžadovaly disciplínu. Sice chodil cvičit, ale po fyzickém výkonu se často znovu odměnil dobrým jídlem. A nadbytečná kila mu začala komplikovat všední dny.

 „Člověk si začne uvědomovat, že si nekoupí nic značkového, protože velikostně je zcela mimo a musí mít jen oblečení na míru,“ popisuje peripetie, které odstartovaly úvahy o životní změně. Situace se rozhodl řešit, začal hubnout pod dohledem lékařů, a nakonec se rozhodl pro plikaci žaludku. „Výrazné zhubnutí mě motivovalo jít dál. Najednou jsem mohl obléknout osm let staré tričko. Sport už tolik nebolel a fyzička šla pomalu nahoru,“ popsal.

S úbytkem váhy přišla nová motivace. Když ale za Tondou přišel jeho spoluhráč z fotbalu, aby společně s ním vyběhl na desetikilometrovou trasu, zalekl se. „Celkově se sportu nebojím, ale tohle byla velká výzva. Trpěl jsem na bolesti lýtek, kolen, pat, funěl jsem jako sentinel,“ popisuje první pokusy.

Boj ale nevzdal a trénoval dál. „Psal se červen 2018. Občas jsem zkoušel začít běhat, ale po pár metrech bylo po mně. Většinou s tvrdnutím lýtek.  Ale jsem soutěživý typ a tak jsem kývnul na to, že to alespoň zkusím,“ vysvětlil.

První desítku se Tondovi podařilo zaběhnout 8 dní před ostrým závodem v čase 1:28:35. „Následně jsem byl dva dny úplně odrovnaný. Snažil jsem se zjistit, proč jsem tak vyřízený. Týden před výběhem jsem zcela náhodou narazil na facebookovou skupinu Rozběhni se z chůze za 28 dní. Tam jsem našel většinu odpovědí na moje proč.“ 

Po dalším týdnu tréninků přišel den D a Tonda se postavil na start. „Ta atmosféra mě doslova pohltila, běhal mi mráz po zádech. Závod jsem doběhl v neuvěřitelným čase 1:12:20. A otočil jsem své myšlení:  z musíš na chci.“

Od září roku 2018 začal Tonda běhat intenzivně, začínal na kratších distancích a postupně se propracovával k delším trasám. „Najednou jsem zvládal 10 kilometrů na pohodu a poprvé jsem uběhnul 15 kilometrů,“ řekl. 

Letos v lednu přijal Tonda další velkou výzvu. Rozhodl se, že v dubnu uběhne 22 kilometrů v rámci běžeckého seriálu Běhej lesy v Lednicko-valtickém areálu. „Tomu jsem přizpůsobil trénink a musím říct, že to je úplně jiná nálož. Naučit se rozložit síly, držet tempo a pití. Vůbec jsem netušil, do čeho jdu,“ popsal přípravy na závod v rámci Běhej lesy.

A jak to dopadlo? Tonda závod v Lednici zvládnul a odškrtnul si svůj první půlmaraton v životě. Navíc se proběhl unikátní prostředím v okolí památek UNECO a poznal řadu krásných míst. „Letos jsem byl poprvé na této akci a hodně se mi líbila. Skvělá atmosféra a hlavně myšlenka proběhnout se po významných památkách. Vše kolem běhu bylo na vynikající úrovni. A díky za to,“ nešetřil po závodě chválou.

Dnes už Tonda plánuje účast na dalších závodech a bez běhání si život nedokáže představit. Z původních 172 kilogramů se mu podařilo shodit 42. Kromě pravidelného pohybu upravil také stravu, omezil cukry, tuky a vyřadil sladké limonády.

Chceš se také pustit do běhání jako Tonda, ale chybí ti motivace nebo máš obavy? Tonda vám posílá jasný vzkaz:

„Nevzdávejte se. Bude to bolet, budete chtít brečet, budete mít krizi, ale každý kilometr, který uběhnete, bude vaše vítězství, které vám nikdo nikdy nevezme. Jako bonus poznáte spoustu skvělých lidí a budete sami sebou. Zahoďte stud z toho, že někdo na vás bude zírat.

Tak ať ti to běhá a pamatuj na jedno PROSTĚ BĚŽ. Tonda.“

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko