Zamilujte si běhání v přírodě

25.2.2015   
Foto

Dost už bylo běhání ve městě po tvrdé silnici, která je navíc při běhu monotónní a nudná. Vyrazte raději do přírody, kde se krásně odreagujete. Říká se přeci, že zelená uklidňuje, tak zkuste vyběhnout do nejbližšího lesa a uvidíte. Máme pro vás hned několik důvodů, proč běhat v přírodě.

Úleva pro klouby.

Taková lesní cesta sice není úplně bez hrbolků jako běžící pás v posilovně nebo silnice, ale rozhodně je měkčí, za což má vám poděkují na vaše klouby. Nárazy jsou při jednotlivých krocích ztlumeny a vy tak můžete běhat bez obav.

Čerstvý vzduch.

Přestaňte inhalovat výpary z výfuků aut. Rozhlédněte se raději kolem sebe a dopřejte si spoustu čistého a čerstvého vzduchu, který je v lese, na louce nebo třeba v horách. Mimo jiné je v těchto místech i božské ticho a klid, v němž vás rozhodně nebudou rušit žádné dopravní prostředky.

Silné svaly.

Kopec, rovina, kopec a zase rovina. Terén v přírodě je pestrý a nabízí každou chvíli nějaké to stoupání do vrchu či naopak klesání. Říkáte si, že jsou pro vás kopečky příliš náročné? Zpočátku to jako dřinu vnímá skoro každý, jde jen o zvyk. Stoupání a klesání posiluje a zpevňuje nohy, mimo jiné má dobrý vliv i na svaly na rukou a na páteř, která už nebude z věčného sezení v kanceláři ochablá.

Příroda.

Paneláky, domy, městský ruch... Nepřemýšlíte už o změně? Dopřejte svému zraku také jiný pohled. Vždyť česká krajina nabízí tolik krás, že by byla škoda neproběhnout se tímto krásným prostředím. Mimo město můžete objevovat rozlehlé louky a pole, hory, lesy, rybníky a spousty dalších nádherných přírodních úkazů, které pro vás jistě budou inspirací.

Chládek.

V období, kdy rtuť teploměru ukazuje poměrně vysoké teploty, se lidé drží od sportu raději dál. Některým však horko příliš nevadí. Proč se ale zadýchávat u rozpálené silnice, kde jsou teploty kvůli asfaltu vyšší, když vás v přírodě před slunečním zářením ochrání stromy. V lese najdete příjemný stín a v horách zase nižší teploty.

No stress.

Máte plnou hlavu starostí z práce? Vyběhněte do přírody a nechte je tam někde hluboko v lese. Vědci z Glasgow University zkoumali fyzickou aktivitu vykonávanou v přírodě a ve fitness centrech. A zjistili, že trávení času mezi stromy a trávou snižuje hladinu stresu v mozku. Prof. Mitchell řekl, že byl výsledky velmi překvapen a dodal: „Bylo to 50 % zlepšení duševního zdraví lidí, kteří byli fyzicky aktivní v přírodě, ve srovnání s těmi, kteří fyzickou aktivitu vykonávali jinde.“

A že nevíte, kam vyrazit? Zkuste se proběhnout v přírodě v rámci běžeckého seriálu Běhej Lesy, který vás zavede na ta nejkrásnější místa v Česku i na Moravě.  Proběhněte si trasu svého oblíbeného místa v přírodě a koukněte se na ni z jiného pohledu. Běhání na krásném místě v přírodě vám jistě pročistí hlavu, zbaví vás problémů a ještě se budete cítit fit. Možná je to právě ta příležitost, kdy můžete s běháním v přírodě začít.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko