O kinesiotapingu, aneb proč na sebe každý lepí ty barevné pásky?

15.7.2015   
Foto

Kinesiotaping je moderní fyzioterapeutická / rehabilitační technika, při níž se na lidskou kůži aplikují elastické (často barevné) pásky. Po vyřčení této „slovníkové“ poučky pravděpodobně nikdo nebude příliš moudrý z toho, co to vlastně jsou kinesio tejpy, co je to tejpování a hlavně jaký je jeho smysl. Tejpování se však stává stále populárnějším nejen mezi vrcholovými sportovci; trčící barevné pásky můžeme v poslední době vidět čím dál častěji i zpoza triček či kraťasů návštěvníků fitcenter, kolemjdoucích na ulici, spolucestujících v autobuse či v tramvaji. A o co že se tedy jedná? Má tejpování na lidské tělo skutečně nějaký účinek, nebo jde pouze o „módní výstřelek“?

Jsou-li na tělo správně aplikovány, působí tejpy pozitivně na pohybový a oběhový aparát člověka. Tím mohou podpůrně působit při sportovních či jiných zátěžových aktivitách a mohou dokonce zlepšovat výkonnost. Zároveň však tejpy napomáhají regeneraci těla, respektive jeho částí, a jejich použití je tak vhodné i po fyzické zátěži či při zraněních, otocích, „zablokovaných“ zádech či krku apod. Kinesiotaping je nejsnáze možno blíže popsat a charakterizovat s pomocí tří slov – účinnost, přirozenost, funkčnost.
 
Využití tejpů je mnohostranné – konkrétně mohou tejpy tišit svalové a kloubní bolesti a svaly rovněž uvolňovat, mohou pozitivně působit při bolestech zad, krční páteře, skolióze, nachlazení či dokonce astmatu. Mohou být též prevencí proti křečím, urychlovat hojení zranění a zmenšovat otoky či podlitiny. Zároveň mohou sloužit i místo klasických ortéz k fixaci postiženého místa.
 
Velkou předností kinesio tejpů je skutečnost, že jejich pozitivní účinky na lidské tělo jsou zcela přirozené. Jinými slovy, tejp v těle působí to, k čemu by v něm dříve nebo později stejně došlo – zpravidla by to však bylo později, přičemž v mezidobí člověk trpí bolestí či nuceně omezuje svůj aktivní život.
 
V České republice je dnes možné setkat se s kinesio tejpy několika značek. Jednou z nich je Fixtape, mladá, progresivní česká značka, za níž stojí skupina lidí s nadšením a zájem o sport a se zkušenostmi z oblasti fitness coachingu, atletiky a běhu. „O tejpování se zajímám již několik let,“ říká Tomáš Nedoma, fitness trenér a jeden ze zakladatelů značky Fixtape. „Můj zájem byl zpočátku pouze profesionální – jako trenér musím sledovat nejnovější trendy v oblasti fitness a sportu. Postupně jsem ovšem pochopil, že kinesio tejpy jsou účinným pomocníkem nejen při fyzické zátěži, ale při regeneraci těla obecně. Regenerace navíc probíhá zcela přirozenou cestou, což je obrovská výhoda, protože tělo není zatěžováno žádnými cizorodými látkami či invazivními vnějšími technikami,“ vysvětluje Nedoma, proč na kinesio tejpy nedá dopustit. „Na své klienty tejpy používám pravidelně a mám jen kladné ohlasy. A to nejen ve fitku, ale i od fotbalistů či atletů,“ dodává.
 
Zatejpovat se můžete nechat i na závodech Běhej Lesy, a to pouze za 50 Kč. Jako každý závodník máte i 10% slevu na kurz tejpování. Více o tejpování se dozvíte na www.fixtape.cz

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko