Běháš rád? Tak mysli na regeneraci, je důležitá

14.6.2018   
Foto

Proběhl jsi cílem a cloumá s tebou euforie. Dosáhl jsi svého vysněného času, nebo jsi prostě rád, žes to zvládnul. Teď už je ti všechno jedno… Nebo ne? Nemělo by být! Ještě mysli na regeneraci, aby ses i druhý den cítil dobře. Nebo abys mohl posouvat svou výkonnost a tím pádem i radost z běhu dál.

 

Představ si, co se s tvým tělem při běhu děje. Musí vydávat energii, svaly pracují, potíš se, a tak organizmus ztrácí nejen tekutiny, ale i důležité minerální látky. Do cíle prostě chtě nechtě doběhneš vyčerpaný, ať se aktuálně cítíš jakkoli. Tělo jsi prostě o něco obral a ono to chce zpátky. Proto je regenerace nesmírně důležitá.

Výkonnost roste po výkonu

Uvědom si, že výkonnost neroste během tréninku nebo závodu, ale až po sportovní aktivitě. V době, kdy se tělo přizpůsobuje proběhlé zátěži a snaží se připravit tak, aby ji příště zvládlo ještě lépe. Proto je pro něj období regenerace zcela klíčové.

Jednat je třeba hned, protože první fáze regenerace trvá jen zhruba 30 minut. Tomuto úseku říkáme také „anabolické okno“ a během něj je tělo de facto jako houba – připravené maximálně nasát to, co co mu dáš. Stojí především o vyčerpaný glykogen (sacharidy), který poháněl tvé svaly, ale i o ztracené tekutiny a vypocené minerální látky. Protože je rychlost důležitá, nejvhodnější bude regenerační nápoj. Rychle se totiž vstřebá a obsahuje vše potřebné. Tak jako třeba legendární Enervit R2 Sport.

„R dvojka“ urychluje procesy obnovy sil organizmu po závodě, tréninku a po déletrvající fyzické aktivitě tím, že obsahuje komplex toho, co unavené tělo potřebuje bezprostředně po výkonu:

  • velké množství různých druhů sacharidů (dextróza, sacharóza a maltodextriny) v jednoduché formě pro rychlé doplnění vyčerpaných zásob energie,
  • aminokyseliny (L-glutamin a BCAA), které putují přímo ke svalovým vláknům a přispívají tak k jejich obnově a zachování,
  • a také mix potřebných vitaminů, antioxidantů a vypocených minerálních látek.

Proč je regenerace tak důležitá

Už víš, proč se bez kvalitní regenerace po běhu neobejdeš? Tady jsou tři hlavní důvody:

  • Předejdeš tomu, aby se v tvém těle za delší či kratší dobu něco zadrhlo a přestalo fungovat.
  • Tvoje výkonnost poroste, a to díky úžasné vlastnosti organizmu adaptovat se na předchozí zkušenost. Za předpokladu, že k tomu dostane adekvátní časový prostor a podmínky (výživu).
  • Budeš v pohodě, protože jen ten, kdo není vyčerpaný a jeho tělu nic nechybí, může být spokojený, radostný, usměvavý a plný energie.

Sportuj lépe s Enervitem, specialistou na výživu pro vytrvalce! Další rady najdeš na webu pro všechny vytrvalce, kompletní sortiment špičkové sportovní výživy na e-shopu. A taky na červeném stánku přímo na závodech Běhej lesy.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko