Čím doplňovat energii při běhu, aby se vám sportovalo lépe?

9.6.2018   
Foto

Když víte, co se s vaším tělem při běhu děje, víte i to, jak mu pomoct k lepšímu výkonu. Běžec potřebuje především sacharidy plus energii z tuků. I ta se však tvoří díky přítomnosti sacharidů. Ty jsou tedy při vytrvalostním sportu naprosto klíčové, a je třeba je organizmu dodávat.

 

Tělo má dvě možnosti, jak se k potřebným sacharidům dostat: čerpáním tělesných zásob, které jsou ovšem omezené (ve formě svalového glykogenu), a využitím externě dodávaných sacharidů. Ty se tak starají o potřebnou energii a také šetří náš glykogen, kterého opravdu nemáme příliš, navíc je klíčový pro náročné pasáže, zrychlení nebo závěrečný sprint.

Jak tělu dodávat sacharidy?

Určitý příjem sacharidů během výkonu může zajistit iontový nápoj (např. Enervit G Sport), který by měl být nedílnou součástí běhu. Kromě určitého množství sacharidů nabídne tělu i potem ztrácené tekutiny, minerální látky a vitaminy. Při časově i fyzicky náročnějších výkonech je ale potřeba myslet i na další energetické zdroje, kterými mohou být energetické gely, koncentráty, tyčinky nebo tablety.

Energetické tablety

Hodně populární jsou nejen u běžců energetické tablety Enervit GT Sport. Snadno je dáte třeba do kapsy nebo někam přilepíte, nástup účinku je u nich rychlý a stačí je vložit do úst a rozkousat. Mají vysoký obsah více druhů sacharidů pro rychlé zažehnání nastupující únavy i pro průběžné doplňování energie, navíc obsahují také protikřečové minerální látky.

Energetické gely

Oblíbený doplněk řady vytrvalostních sportovců, který představuje okamžitý i postupně se uvolňující zdroj energie. Enervitene Sport Gel totiž obsahuje jak rychle, tak pomaleji vstřebatelné sacharidy, a to ve formě gelu v několika příchutích. Kromě klasického odtrhávacího balení je možné využít i Enervitene Sport Gel One Hand, k jehož obsahu se dostanete pohodlně jednou rukou – jednoduše přehnete a „pijete“.

Energetické koncentráty

Podobají se gelům, jsou však ještě řidší a Enervitene Sport Concentrate i Enervitene Sport Competition (s kofeinem) mají šroubovací uzávěr, který umožňuje rozložení příjmu do několika dávek. Oba koncentráty poskytují okamžitý zdroj energie, který dokáže vytáhnout z krize a v případě kofeinové verze i „nakopnout“ pro závěr závodu. Při využití koncentrátu je potřeba zhruba po 20 minutách přijmout další energetický doplněk, aby se hladina cukru v krvi opět zvýšila a vy měli dostatek energie.

Energetické tyčinky

Alternativa pro ty, kteří nemají v oblibě gely a koncentráty. Kromě energie i zasytí a mohou tak být přínosné i pro váš žaludek. Enervit nabízí řadu energetických tyčinek, z nichž mezi nejoblíbenější patří Enervit Power Sport a Enervit Power Sport Competition. Obě jsou bez jakékoli polevy, takže se nemusíte bát, že by vás upatlaly. Tyčinky mají optimální velikost i do malé kapsy a poskytují postupně se uvolňující energii.

Podívejte se na kompletní nabídku sportovní výživy pro doplnění energie během sportovního výkonu na webu Enervitu, specialisty na výživu pro vytrvalce, a sportujte lépe!

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko