Newsletter

Budoucnost Běhej lesy? Chceme běžcům ukázat další krásná místa české přírody

20.10.2017   
Foto

Jen tři ročníky stačily, aby se běhání v lese stalo pro Čechy jednou z nejoblíbenějších destinací. V roce 2017 se s Běhej lesy rozběhlo přes 11 tisíc běžců, to už o něčem svědčí. Příští rok by jich mohlo být ještě víc, organizátoři totiž chystají jednu zásadní novinku. Jakou? O tom jsme si povídali s Davidem Doušou z agentury RAUL!, která je marketingovým partnerem seriálu Běhej lesy.

Davide, v čem je podle tebe v seriálu Běhej lesy největší lákadlo?
V tratích, protože ty vybíráme tak, aby byly běžecky příjemné, v zajímavém prostředí a přinesly pro naše běžce netradiční zážitek. Navíc běháme v chráněných krajinných oblastech. Běžci s námi navštíví místa, kam se běžně nedostanou, jako je lom Velká Amerika. Na Bílé startujeme intervalově a závodníky svezeme lanovkou. V Lednici probíháme přímo památkami UNESCO. K tomu čerstvý vzduch, čistá příroda a různorodý terén. Sám naše závody běhám a užívám si každý kilometr, protože pohyb v přírodě dává běhu další rozměr.

Zmínil jsi místa, kam se účastníci za normálních okolností nedostanou. Těch bylo v sedmi závodech Běhej lesy docela dost.

Za tuto možnost vděčíme především zakládajícímu partnerovi seriálu Lesům ČR a hlavnímu partnerovi Vojenským lesům a statkům, kteří nám umožňují pořádat seriál na takových místech a s takovým servisem pro běžce. Například poslední letošní závod v Boleticích se konal jen pár týdnů po orkánu, který tamní les u Olšiny poničil. Pracovníci VLS odvedli obrovský kus práce, aby les a okolní přírodu dali včas do pořádku. Bez nich by se závod nekonal.

Letos se série Běhej lesy zúčastnilo přes 11 tisíc běžců, každým rokem tento počet stoupá, stejně jako stoupá počet závodů. Máte v plánu pokračovat v podobné tendenci?
Na příští rok plánujeme seriál rozšířit o jeden závod, který bude mít kapacitu 1000 dospělých a 300 dětí. U části současných závodů zvažujeme navýšení kapacity. Pokud se někde pro navýšení nakonec rozhodneme, musíme mít absolutní jistotu, že to nebude na úkor průchodnosti trati. Vždy dbáme na to, aby si závod běžci užili. Zároveň máme velkou radost z toho, že okolo seriálu vznikají skupiny nových přátel a kamarádů. Ti na Běhej lesy jezdí nejen za sportem samotným, ale je to pro ně zároveň příležitost potkat se s podobně naladěnými lidmi, kteří vytvářejí úžasně pozitivní atmosféru.

Většina zastávek seriálu byla vyprodaná, čelíte velkému tlaku na zvyšování kapacit?
V letošním ročníku byla naplněna kapacita u 4 závodů zcela a u jednoho téměř. Je nám v takových případech vždy líto běžců, kteří se nestihli přihlásit včas a nedostali tak možnost si užít tu pravou „běhej lesáckou“ atmosféru. Základní filozofií seriálu je „80 % na měkkém povrchu a 100 % na čerstvém vzduchu“. To seriál Běhej lesy dělá tolik přitažlivým pro různé skupiny běžců. Na druhé straně ale bohužel znamená také kapacitní omezení tratí, protože měkké lesní cesty nikdy nepojmou vysoké tisíce závodníků. Proto apeluji na všechny běžce a běžkyně, kteří zvažují zařazení některého závodu Běhej lesy do svého běžeckého kalendáře v roce 2018, aby se přihlásili včas.

Už jsi prozradil, že se chystá nový závod, v roce 2018 by tedy měl mít seriál osm zastávek. Který český les zažije premiéru?
Máme společně s Lesy ČR a VLS vytipovaných několik míst, která musí splňovat řadu podmínek. Být v regionu, kde seriál zatím nemá žádný závod, být unikátní prostředím a nabízet účastníkům nový zážitek jako současné závody seriálu. Největšími favority jsou aktuálně dvě lokality v západních Čechách. Více zatím nemůžu prozradit. Zároveň pracujeme i na částečných úpravách tratí stávajících závodů, podobně jako letos v Brdech. Všude stále hledáme co možná nejzajímavější podobu tras pro naše běžce.

 

Registrace na Běhej lesy 2018 budou spuštěny v průběhu podzimu.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Sportisimo
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko