Příběh Zdeňka: Váha na mě nestačila, pak mě změnil běh

18.8.2017   
Foto

Stovky běžců, stovky příběhů, desítky životních obratů. I to je pozadí běžeckého seriálu Běhej lesy. Jeden takový příběh píše i Zdeněk Müller, který zhubl ze 120 kilo a pravidelně běhá. My jsme se s ním potkali poprvé na závodě Běhej lesy Karlštejn.

„Tam to bylo úžasné, to prostředí jsem si hned zamiloval, Ameriku i Karlštejn,“ vyjmenovává největší zážitky ze své premiéry v našem seriálu Zdeněk. Takto idylicky ale vždycky nemluvil. Byly časy, kdy by ani kratší vzdálenost našeho závodu (12 km) nezvládl.

„Všechno to začalo, když mi bylo šestnáct, sekl jsem s atletikou a přestal se pořádně hýbat,“ vzpomíná. Uteklo osmnáct let, když Zdeněk oslavil v 34 letech Vánoce, dostal odvahu stoupnout na váhu. „Měl jsem takovou starou, manuální s limitem 120 kilo. Váha ani mé hodnoty neukázala,“ říká teď už s úsměvem.

Tehdy to však tak úsměvné nebylo a tak se rozhodl pro radikální změnu. „Nechtěl jsem už žádná další předsevzetí, byl jsem rozhodnutý, že změním něco víc. Dal jsem si plán společně s aplikací měřící kalorie, že budu čtyřikrát týdně hodinu chodit. Vydržel jsem to,“ je na sebe pyšný.

„Šlo to jako po másle, bavilo mě to. Koupil jsem si hodinky s tepovkou, začal běhat indiánský styl,“ podotýká. Běžecké pokroky ukazovaly i naběhané kilometry. „V březnu jsem dával 8 kilometrů v kuse, na konci května zvládl svou první desítku. To jsem vážil už jen 89 kilo,“ říká Zdeněk.

Dnes má 75 kilo a plánuje další běžecké kilometry. „Láká mě znovu Karlštejn a vůbec trasy Běhej lesy, začínám dávát delší trasy, mám z toho radost,“ uzavírá své povídání a přeci jen ještě dodává jedno motivační motto. „Každý, kdo má silnou vůli, tak to dokáže. Vymlouvat se na čas je nesmysl, protože na běh stačí hodinka denně.“

Tak co vy, běžci, vidíte to stejně, rozběhnete se po vzoru Zdeňka nebo už běháte? Další závod Běhej lesy se blíží, a to už 2. září na trati slavné Jizerské 50.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko