Petr Vabroušek: Dětem se musí jít příkladem

16.5.2017   
Foto

Petr Vabroušek je český profesionální triatlonista a běžec, který je známý svými extrémními výkony. Jak sám říká, čím těžší závod, tím víc ho láká. Vyhrál například nejstudenější maraton na světě, jeden z nejnáročnějších dlouhých triatlonů v Norsku či 7 maratonů v 7 dnech na 7 kontinentech. Nejraději však běhá v lesích v rodném Zlíně. V červnu si i s celou rodinou zaběhne Běhej lesy Lednice. Jaké má ambice do závodu a co by doporučil všem závodníkům, kteří se do Lednice chystají?

Petře, ty se specializuješ spíše na delší trasy a vytrvalostní závody, nebude pro tebe závod v Lednici příliš krátký? J

Z hlediska snahy o špičkový výkon na čele závodu opravdu moc krátký je. Ale beru ho jako kvalitní tempový trénink ve skvělé společnosti a atmosféře, takže délka mne až tolik netrápí.

Jak závod Běhej lesy zapadá do tvé přípravy? Jaký máš další program?

Lednice se běží týden před MČR v dlouhém triatlonu v Otrokovicích, takže půjde o poslední delší kvalitní běh před závodem. Pak už budu jen klusat a možná si ještě ve Zlíně ve středu odpoledne přidám svižnou pětku na dráze v rámci tradičního Běhu olympijského dne. Po Moraviamanovi mě čeká celá řada dalších triatlonů na tratích celého a polovičního Ironmana (Litoman, Island Challenge, Prague Challenge, Slovakman,….). Přesný program se průběžně aktualizuje na mých stránkách www.petrvabrousek.cz.

Na Běhej lesy Lednice se chystáš s celou svou rodinou, jdou děti v tvých šlépějích?

Jdou a mám z toho radost. Syn Filip už má půlmaraton za 1:20, ještě více, než běh ho baví lezení po stěnách a skalách. Pětiletá Věruška už závodí v běhu i plavání. Oba pohyb milují a i v Lednici poběží.

Jak vést děti ke sportu, aby z něj měli radost?

Nejlépe vlastním příkladem. Když děti uvidí u svých rodičů, jak je sport baví a naplňuje, budou to chtít zažít taky. A není nad to, jít si zaběhat, zalyžovat, zaplavat,… společně! Pokud budou rodiče místo pohybu sami vysedávat u televize, nebude jejich argumentace o tom, jak je sport prospěšný, znít moc přesvědčivě.

Při závodě Běhej lesy Lednice bývají často vysoké teploty, ty máš s během v extrémních teplotách mnoho zkušeností, co bys závodníkům poradil?

Nepodcenit pitný režim před i v průběhu závodu. Ale pozor - nepřehánět hlavně před startem. Stačí podle pocitu žízně. Nejdůležitější ale je se přizpůsobit vysokým teplotám tempo. Ve 30°C nikdo nepoběží stejně rychle jako v 15°C. Řiďte se spíše svou tepovou frekvencí, anebo vnímáním úsilí, ať vydržíte ve svém tempu až do cíle. Pokud poběžíte v první polovině závodu o minutu rychleji, než na co máte, v té druhé ztratíte minut pět…

V jakém prostředí běháš nejraději?

Jednoznačně v lese! Už před lety jsme náš dům ve Zlíně kupovali hlavně proto, že to máme 200 m do hlubokého lesa. V něm se také odehrává téměř 100 % mého běžeckého tréninku.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko