Co vás čeká na trase Běhej lesy Brdy?

10.4.2017   
Foto

Nová trasa, kterou jsme pro vás pro letošní ročník připravili, vás zavede do západní části Brd. Užijete si ještě více nedotčené přírody hlubokých lesů než v loňském ročníku a trasa nabídne také mnohem více měkkého povrchu. Letošní trasa je změněná oproti loňské téměř celá, pouze krátký úsek dlouhé trasy před Padrťskými rybníky je totožný s loňskou trasou.

Startovat budeme z prostoru bývalých kasáren podhorské vesničky Skořice, která se nachází v nadmořské výšce 596 metrů. Krátká trasa měří 12 kilometrů. Při prvních 4 kilometrech vás uchvátí nádherné výhledy do srdce Brd a na okolní rybníky. Občerstvovací stanici budete mít umístěnou na 5. kilometru trasy. Na 8. kilometru se proběhnete po spodní hrázi Padrťských rybníků. Padrťské rybníky patří mezi největší lákadla Brd a zároveň jsou také nejkrásnějším místem trasy závodu Běhej lesy Brdy. Název dostaly podle vesnice Padrť, která byla ovšem, podobně jako řada dalších, v padesátých letech dvacátého století vysídlena a zničena. Na 9.-11. kilometru budete probíhat na území, kde se dříve nacházela pěchotní střelnice Kolvín. V cíli na vás kromě dřevěné medaile čeká také cílová občerstvovací stanice.

Dlouhá trasa závodu měří celkově 22 kilometrů. Už na 1. kilometru se můžete pokochat zříceninou hradu Dršťka. Hrad pocházel pravděpodobně z druhé poloviny 13. století nebo ze 14. století. K hradu se váže pověst o tom, že se zde v létě zjevují tři tančící panny, tak se nezapomeňte hned z úvodu trasy pozorně dívat :) Na 3. kilometru proběhnete stejně jako běžci z krátké trasy oblastí bývalé pěchotní střelnice Kolvín. První občerstvení můžete využít na 5. kilometru. Na 7. kilometru minete stejně jako loni skálu Marie Terezie. Jedná se o téměř 15 metrů vysoký buližníkový skalní útvar. Jde o lidový název, jelikož někteří ve skále vidí obličej císařovny. Jiní tvrdí, že jim skála připomíná indiána. Tak schválně, koho v ní uvidíte vy? Na 9. kilometru proběhnete po spodní hrázi Padrťských rybníků. Za hrází vás čeká 2. občerstvovací stanice (9,5. kilometr). Poté si proběhnete kratičký úsek po louce a dále po zpevněné cestě zpět k rybníkům, kde přeběhnete horní hráz mezi Dolnějším a Hořejším padrťským rybníkem.
Na 14. kilometru můžete povšimnout zbytku Teslínského kláštera. Benediktinský klášter byl zničen zřejmě husity v 15. století při jejich tažení do západních Čech. Na 15. kilometru minete kopec Břízkovec, na který se soustředila pozornost veřejnosti v letech 2008-2009, protože byl vybrán k umístění americké radarové základny v Brdech, od čehož však nakonec USA odstoupily. Na rozcestí na 16. kilometru vás bude čekat třetí občerstvovací stanice. Dále budete směřovat opět k bývalé pěchotní střelnici Kolvín. To už se budete nacházet na 20. kilometru a do cíle to budete mít už jen kousek. V zázemí se můžete občerstvit v cílové občerstvovačce.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko