Rungo pro ženy: Do Jizerek jedeme opět vyhrát!

22.8.2016   
Foto

Rungo pro ženy jsou na Běhej lesy nepřehlédnutelné. Žlutými tričky svítí na několik metrů daleko a na každém ze závodů se jich sejdou desítky. V letošní sezoně Běhej lesy vyhrály pokaždé v kategorii Slow Motion. Odvezou si vítězství i v posledním závodě na ČEZ Jizerské 50 RUN? Přečtěte si rozhovor s kapitánkami týmu Evou Škvařilovou a Hankou Orságovou.

Loni jste na závodech Běhej lesy týmově běžely týmově pouze v Lednici, a to pod názvem Běžíme pro Markétku. Letos už závodíte v kategorii Slow Motion za tým Rungo pro ženy a váš počet se neustále zvyšuje. Jak vás a koho napadlo, že letos oběhnete celý seriál? 

Eva: Loni se nás mělo hodně sejít v Lednici a tak nás napadlo, že poprvé utvoříme Slow Motion tým. Bohužel pár dní před závodem jedna z nás odešla do běžeckého nebe a tak jsme vás požádaly o změnu názvu na Běžíme pro Markétku a s černými stužkami na rukách jsme pro ni vyhrály. Že oběhneme celý seriál nás vůbec nenapadlo. Začalo to Lednicí, kde jsem byla kapitánkou já, hodně jsem o tom ve skupině psala a verbovala jsem holky a podařilo se nám vyhrát. Mezitím si vzala Bílou na starosti Hanka a Zdeňka Jizerky jakožto místní. Já jsem se rozhodla, že oběhnu i Karlštejn a Brdy a byla jsem tam tedy kapitánkou. Karlštejn jsme si mimo jiné zvolily jako oficiální sraz naší skupiny, však víte, kolik se nás tam sešlo! A mimo jiné jsme tam s pár holkami strávily krásný víkend i s návštěvou hradu a výběhy před i po samotném závodě. 

Hanka: Loni byla celá akce hodně spontánní. Jak říkala Eva, běžely jsme s myšlenkou na naši kamarádku Markétu.Věnovaly jsme jí tehdy celý týden každá své individuální vzpomínkové běhy a vše jsme završily týmovým během v Lednici. No a protože se loni několik z nás zúčastnilo závodů Běhej lesy a podělilo se se svými zážitky a zkušenostmi ve skupině, bylo jasné, že se nás letos sejde na závodech podstatně více.

Co se vám na seriálu Běhej lesy líbí nejvíce? Které závody jste si užily nejvíce? 

Hanka: Já osobně jsem se zatím zúčastnila jen závodů na Bílé, a to letos i loni. Běželi jsme ho spolu s manželem, když jsme si vyrazili bez dětí na prázdninový víkend do Beskyd. Závod to byl sice poměrně dost těžký, ale z atmosféry a prostředí jsem byla loni tak nadšená, že jsem zakoupila hned jedny z prvních registrací (manžel ji dostal jako dárek od „běžíška“) a soustavně jsem popichovala holky ve skupině, kteráže se ke mně přidá. No a vidíte to… nakonec jsem jich popíchla myslím celkem dost a jsem si jista, že jsme si závod opravdu všechny moc užily. Závody v přírodě jsou totiž úplně o něčem jiném, než městské závody. Chybí sice divácká kulisa a podpora na trati, která má také své kouzlo… ale to krásné prostředí, klid a vůně lesa jsou nepřekonatelné.

Eva: Nejvíc se nám asi všem líbí, že jsou to závody v přírodě, že je po cestě na co koukat a že se tam všechny potkáme. A asi nejvíce jsme si užily Karlštejn, nejenom nádherný závod (Amerika byla a je nepřekonatelná), ale i ten náš víkend strávený ve společnosti holek se stejnými zájmy.

Jak vlastně váš tým vznikl a jak se vám daří dát dohromady vždy tak velký počet závodnic? 

Eva: Jak už jsme naznačily, jsme facebooková skupina Rungo pro ženy. Jsme nejenom z České republiky, ale i z celého světa. Musím říct, že to u nás na skupině hodně žije. Pořádáme různé výzvy, podporujeme začátečnice, obdivujeme zkušené, učíme se od sebe, fotíme, píšeme, sdílíme své běhy. Pořídily jsme si stejná trička a snažíme se potkávat na všech závodech (vždy se uspořádá sraz a fotíme se a klábosíme). A jak se nám daří dát dohromady takovou bandu? Je to lavinová reakce ... napíše se příspěvek a pokud se přihlásí to "zdravé jádro", tak se pak přidávají další a další a na pomoc si bereme i partnery holek.

Hanka: Naše skupina vznikla někdy na začátku roku 2014 a já jsem moc ráda, že jsem jednou z jejich „nejstarších“ členek. Tehdy jsem s během teprve začínala a byla jsem ráda za každou radu nebo pochvalu. Postupně nás napadlo, že bychom se rády poznaly i osobně. První takový větší sraz jsme měly v březnu 2015 před startem 1/2maratonu v Praze a od té doby se potkáváme pravidelně na různých závodech u nás i v zahraničí.

Potkáváte se v tak hojném počtu i při jiných příležitostech? 

Eva: Potkáváme se na všech závodech, vždy se najde někdo, kdo vyhlásí sraz. Ale takhle početné srazy se nám podařily vlastně až letos na vašem seriálu Běhej lesy. A také pořádáme společné výběhy.

Hanka: Zatím se setkáváme většinou při sportovních událostech a to jak v rámci republiky, tak i v zahraničí. Spousta našich členek totiž žije i mimo Českou republiku a lákají nás samozřejmě na závody pořádané v jejich okolí. A vždycky se najde Rungo panenka (jak my si mezi sebou říkáme), která zorganizuje sraz v rámci nějakého závodu a ostatní se s radostí přidají.

Jaké Rungo ženy ve vašem týmu běhají? Jsou mezi vámi pravidelné účastnice závodů nebo i úplné začátečnice? 

Hanka: Náš tým je tvořen ženami různého věku - mladými děvčaty i „zralými“ ženami v nejlepších letech, dámami malými i vysokými, hubenými i těmi silnějšími, úplnými začátečnicemi i ostřílenými matadorkami. Některé z nás se teprve těší na své první závody a jiné z nás zase na různých závodech pravidelně vítězí. Skupina jsme opravdu různorodá, ale naším hlavním smyslem je hlavně ta sdílená radost. Pamatuji si na své první nesmělé příspěvky, kdy jsem se chlubila svými prvními běžeckými krůčky a řešila své obavy před prvními závody. Tehdy jsem byla ráda za každé slůvko pochvaly a další povzbuzení. Teď po letech s nesmírnou radostí vítám naše nové členky a sleduji jejich příspěvky a nikdy samozřejmě nezapomenu připojit svá slova pochvaly nebo povzbuzení.
 
Eva: Jsme opravdu rozmanitá směska běžkyň. Na jednu stranu naprosté začátečnice, které si  vybraly závody Běhej lesy jako první v životě, přes holky, které závodí málo a pro radost, pak holky, které už závodí hodně často, ale také pro radost a na druhou stranu máme mezi sebou i rychlonožky, které se umísťují na předních místech i vítězí ve svých kategoriích.

Jak byste popsaly váš závodní den? Panuje mezi vámi předzávodní nervozita?

Eva: Nevím, jak to mají ostatní, já jsem strašně natěšená. Jediné, co mi vadí je to daleké cestování, ale i to člověk překousne. Nervozní nejsem, strašně se těším na všechny holky, které opět uvidím "naživo", jak si poklábosíme, zasmějeme a vyfotíme se. 
 
Hanka: Já předstartovní nervozitu určitě nepociťuji a startovní den si užívám od začátku až do konce. Na každý závod se těším, protože se řídím heslem „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“… a za nás za panenky bych ještě doplnila „a náležitě si to užít“.

Slavíte i nějak společně pozávodní vítězství? 

Eva: Pozávodní vítězství neslavíme, protože jsme opravdu z celé republiky i zahraničí, tak se hned rozjíždíme k domovům. Ale v naší skupině na facebooku to žije!!! I když, vlastně Karlštejn jsme si s některými holkami oslavily grilováním.

Co pro vás konkrétně znamená váš tým Rungo panenek :) ? Existuje něco, co vás všechny kromě samotného běhu spojuje?

Hanka: Pro mě to byly nejdříve jen virtuální kamarádky. Jak šel ale čas a my jsme se potkávaly různě na závodech, tak ty anonymní profilovky začaly postupně ožívat a nabírat reálnou podobu. Každá máme svůj příběh, své trápení, své radosti. Spojuje nás ale obrovské nadšení a láska k běhu.

Eva: Pro mě osobně jako zaměstnanou matku tří dětí je skupina Rungo pro ženy místo, kam utíkám ze všedního života. Najdu mezi holkami pochopení pro můj koníček a našla jsem zde spoustu přítelkyň. Spojuje nás hlavně běh, ale probereme ve skupině i naše rodiny, dovolené, postěžujeme si, pochlubíme se.

Vyhrály jste zatím pokaždé v kategorii Slow Motion. Jaké máte očekávání od posledního závodu ČEZ Jizerská 50 RUN? Přijdete vyhrát i poslední závod série? 

Eva: Protože to mám dost daleko, tak do dnešního dne jsem byla rozhodnutá, že do Jizerek nepojedu. Ale už se v tom zase vezu a těším se, jak se zase se všemi potkám a jak si zazávodíme v krásném prostředí!!!! A samozřejmě, že opět vyhrajeme, páté vítězství si přece nedáme vzít! A jestli nás někdo porazí, tak sláva vítězům a čest poraženým!

Hanka: Já se bohužel závodu v Jizerkách bohužel nemohu zúčastnit, ale vím, že se tam chystá zase spousta panenek a věřím, že obhájíme prvenství ve Slow Motion i v pátém závodě v řadě. A kdybychom nevyhrály? Nic se neděje… hlavní je, že si to užijeme!

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko