Představujeme trasy a profily Běhej lesy Brdy!

7.7.2016   
Foto

Už je to tady, máme pro vás trasy závodu Běhej lesy Brdy, který se poběží už 23. července. Přečtěte si, co vás čeká v tajuplném a donedávna zapovězeném lese.

Trasa závodu Běhej lesy Brdy vede z části přes území Vojenského újezdu Brdy, který sloužil dříve jako cvičiště armády se specializovanou dělostřeleckou a leteckou střelnicí. Od 1. ledna 2016 se zákonem rozhodlo o jeho zrušení a přeměnu na Chráněnou krajinnou oblast Brdy. Na rozloze 270 km2 žilo trvale jen třicet obyvatel, což se projevilo na atmosféře místa.

Vzhledem k nedávné existenci vojenského újezdu zatím nejsou téměř nikde označeny turistické značky. Teprve v polovině června tohoto roku byl v Chráněné krajinné oblasti Brdy v blízkosti Pilské nádrže umístěn první turistický rozcestník a Klub českých turistů získal povolení k zahájení turistického značení. Návštěvníkům se proto nedoporučuje scházet z hlavních zpevněných cest, jelikož v některých částech probíhá stále pyrotechnická očista a vyskytuje se tam také několik dopadových ploch s rašeliništi a mokřady. Vy se ale nemusíte bát, trasa závodu bude velmi dobře značená a pakliže se budete držet pokynů pořadatelů, žádné nebezpečí vám nehrozí.

Trasa vede po šotolinových a zpevněných cestách, proto doporučujeme silniční běžeckou obuv.

Pod mapou naleznete popis těch nejzajímavějších míst z trasy :-)
 
[maps[brdy]]

 

Zajímavosti na trase

Původní benediktinská osada Teslíny
Start závodu proběhne z louky v nejvýše položené obci ve Středočeském kraji (712 m.n.m.) Teslíny, kterou nalezneme v samém centru Brd. Jedná se o několik domů, které jsou ze všech stran obklopené hlubokými brdskými lesy. Dnešní vesnice Teslíny se nachází na místě bývalé samoty, kam byla přenesena zřejmě koncem 16. století z původní osady zvané Teslín. Tato osada sloužila původně benediktinskému proboštství, na konci 11. století zde založili filiální klášter s kostelem sv. Jana Křtitele. Tehdejší ves, kostel i klášter byly zničeny husity - pravděpodobně v roce 1421. Určitě doporučujeme se podívat zhruba 200 metrů jižně od místa startu k tzv. Teslínskému buku. Jedná se o památný strom, který býval hraničním stromem majetku zdejšího proboštství. Najdete ho za polozbořenou stodolou. Po startu poběží běžci z obou závodů po stejné trase pouze 1,3 kilometru. Ti z kratší pokračují k zaniklému klášteru na Teslíně, ti z delší směrem ke Staré hoře, kopci ve výšce 665 m n.m. na jihozápadním okraji Středních Brd u obce Hořice.
 
Americký radar, který nebyl postaven
Zhruba po jednom kilometru zavede trasa běžce jen kousek od místa, kde měl podle původních plánů americké a české vlády z roku 2007 stát asi nejznámější radar v Čechách -  součást amerického protiraketového systému. Měl být umístěn na vrcholu kopce zvaného Kóta 718, pár desítek metrů vpravo, od místa, kde se rozděluje dlouhá a krátká trasa. 
 
Zaniklý klášter na Teslíně
Benediktinský klášter byl zničen zřejmě husity v 15. století. Zbytky kláštera se nachází u malého rybníčku, kudy proběhnou běžci z krátké trasy, a to na 2,5. kilometru.
 
Trokavecká skála
Trokavecká skála je skalnatý kopec ve výšce 706 m n.m. na jihozápadním okraji Středních Brd u obce Trokavec. Říká se, že pod tímto kopcem měli Němci během druhé světové války tajnou továrnu. Svědčí o tom mimo jiné zbytky kolejnic směřující kamsi do skal. Běžci z dlouhé trasy se kolem ní proběhnou na 6. kilometru.
 
Vrch Okrouhlík
Na vrch Okrouhlík (707 m n.m.) stoupá značenou cyklostezkou lesní cest. Vrcholová část Okrouhlíku i jeho okolí tvoří z větší části listnatý les. Z vrcholové části pak cesta klesá na ploché návrší s ostrým skalním hřbetem, asi 30 m dlouhým. Za první republiky byly na těchto a mnoha dalších místech vytahovány prapory při střelbách a tedy při zákazu vstupu do lesů. Na Okrouhlík se dostanou běžci z dlouhé trasy, a to na 8,5. kilometru.
 
Skála Marie Terezie
Skála Marie Terezie je téměř 15 m vysoký buližníkový skalní útvar. Uvidí ho běžci z dlouhé trasy na zhruba 10. kilometru. Jde o lidový název, jelikož někteří ve skále vidí obličej císařovny. Jiní tvrdí, že jim skála připomíná indiána. Koho v ní uvidíte vy?
 
Padrťské rybníky
Padrťské rybníky patří mezi největší lákadla středních Brd a zároveň jsou také nejkrásnějším místem trasy závodu Běhej lesy Brdy. Název dostaly podle vesnice Padrť, která byla ovšem, podobně jako řada dalších, v padesátých letech dvacátého století vysídlena a zničena. Jedná se o největší vodní plochy v regionu a v nadmořské výšce kolem 640 m n. m. jsou to nejvýše položené hospodářské rybníky ve středních Čechách. Hořejší má plochu sedmdesát hektarů, Dolejší pak o třicet hektarů méně. Na východní straně Dolejšího padrťského rybníka se dokonce rozkládá rašeliniště a mokřady. Ať už běžíte krátkou nebo dlouhou trasu, všichni se proběhnete po hrázi mezi nimi a užijete si krásné výhledy na oba rybníky z první ruky. Běžci z krátké trasy se po hrázi proběhnou na 4. kilometru trasy, ti z delší pak na 15. kilometru.
 
Chata Václavka
Křižovatku lesních cest u trojúhelníkovité louky (na 7,5. kilometru krátké trasy a 19. kilometru dlouhé trasy) zdobí dřevostavba pocházející z druhé světové války – Chata Václavka. Zřejmě sloužila po krátkou dobu nacistickým pohlavárům při pořádání honů. Před ní tam stávala jedna ze strážních boud. 

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko