Průvodce trasou Běhej lesy Lednice

18.4.2016   
Foto

Běžecký seriál Běhej lesy vás dostává na unikátní místa. Přesvědčit se o tom můžete už při prvním závodě v Lednici, který startuje už 28. května. Čekají na vás lesní a polní cesty v Lednicko-valtickém areálu, památky zapsané na listině světového dědictví UNESCO, A bude to stát opravdu za to! Oproti loňskému roku na vás čeká velká novinka, proběhnete se totiž přímo zámeckým parkem s výhledem na Státní zámek Lednice. Podívejte se na průvodce trasou, který jsme pro vás připravili. 

Závod patří z hlediska profilu k těm nejjednodušším z celého seriálu, takže ho zvládnou i úplní běžečtí začátečníci.  Celkové převýšení krátké 11kilometrové trati je 103 m metrů, na delší 21kilometrové trati 150 m metrů. Povrch bude převážně po lesních a polních cestách, nečekají vás proto žádné velké překážky jako kořeny nebo kamení a závod se dá v pohodě oběhnout i v silničních botách.

    

Zázemí a prostor startu a cíle se nachází přímo u zámecké zahrady areálu zámeckého parku Lednicko-valtického areálu. V zázemí proběhnou registrace, vyhlášení vítězů a těšit se můžet také na velkokapacitní stan Rebel, kde se osvěžíte pivem a dalšími nápoji. Jakmile odstartujeme v 15 hodin, hned zamíříme do zahrady k té největší dominantě celého Lednicko-valtického areálu, romantickému zámku Lednice.

   

Dále se proběhneme pár kilometrů po lesních cestách až k Národní přírodní památce -Lednickým rybíkům. Jako první spatříme Mlýnský rybník a poté se proběhneme po hrázi přímo mezi ním a Prostředním rybníkem. 

  

Po proběhnutí hrází u Lednických rybníků běžci zamíří doleva a poběží podél břehu. Po chvíli pak dojde k rozdvojení tras. Ti z kratší zahnou doprava směrem k Novému dvoru, ti z delší 21kilometrové zamíří rovně mírným kopečkem až k Apollónovu chrámu. V tu chvíli se budou nacházet na 7. kilometru. Zámeček vypadá jako vystřižený z romantické pohádky. Zdobí ho dórské sloupy, klasicistní zábradlí a točité schodiště.

    ​

Další pamětihodnost, Nový dvůr, čeká na běžce obou tras. Běžči z krátké trasy na něj narazí na 6,5. kilometru, ti z delší na 8,5. kilometru  Na empírovém statku je nejhezčí kruhová rotunda uprostřed průčelí, v současnosti slouží objekt k chovu koní. Ti, co si zvolili krátkou trasu, zamíří lesní cestou k Chrámu Tří Grácií. Běžci na dlouhé trase se dále proběhnou krásnou rovinatou oblastí v lesích a po loukách. Na 11. kilometru budou odměněni pohledem na nádhernou kapli Sv.Huberta. Svatý Hubert je nejmladší stavba Lednicko-valtického areálu, byl postaven v roce 1855 a i když vypadá na první pohled goticky, tak se tak pouze tváří.

  

Poté čeká závodníky na dešlí trase další nádherný zážitek, kdy se proběhnou přímo pod vítězným obloukem Rendez-vous. Rendez-vous , též zvaný Dianin chrám, je empírový zámeček a i když to na první pohled nevypadá, je poměrně mohutný a má tři poschodí. V patře se nachází dokonce sál, který dříve sloužil jako shromaždiště panstva. To už budete mít v nohách téměř 13 kilometrů a budete v tu chvíli v nejvyšším bodě celé trasy (210 m n.m). 

   

Další krásnou památkou, kolem které se proběhnou i běžci z 11kilometrové trasy, je Chrám tří Grácií. Chrám dostal své jméno podle sousoší tří Grácií, tedy tria antických bohyní: Athény, Afrodity a Artemis. Běžci z kratší trasy budou mít za sebou 7 kilometrů, ti z delší trasy už 17 kilometrů. 

  

Po chrámu Třech Grácií už běžci poběží po stejné trase, čekat vás budou poslední 4 kilometry do cíle. Proběhnete se opět hrází mezi Mlýnským a Prostředním rybníkem a poté polní cestou zpět do Lednice. Jaké cílové gesto zvolíte vy? :)

  

Ještě nejste přihlášeni? Registrujte se ZDE.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko