Alchymie jménem třídění odpadu. Jak funguje a proč se každá vytříděná PET láhev počítá?

22.8.2024   
Foto

Na Běhej lesy třídíme a společně s partnerem ekologie Generali Investments CEE se snažíme členům lesní smečky napovídat, jak to dělat správně. Bez vědomosti a angažovanosti každého jednotlivého závodníka však nezmůžeme mnoho. Proto jsme se rozhodli, co nejvíce smečce napovědět za asistence odborníků z EKOKOMU a iniciativy SAMOSEBOU. Pokud chceš přispět svým málem k lepšímu světu, tak čti dál!

Třídění odpadu je jedna velká alchymie, která se v čase mění podle toho, jaké technologie jsou zrovna využívány a kterým směrem se věda a likvidace odpadu posouvá. Protože kvalitně a efektivně třídit dokážeme (nejen) na závodech Běhej lesy jedině společně, přinášíme ti základní informace o třídění odpadu. Pokud by tě zajímala další fakta, tak neváhej proklikat stránky našich parťáků z EKOKOM, další informace nalezneš také na stránkách Jak třídit?.

 

Základy třídění

Pravidlo zní: “Když si nevíš rady, mrkni na značky.” Takzvané recyklační značky (například symboly plastů) slouží k informování, jestli vůbec obal patří do tříděného odpadu a pokud ano, tak kam jej zařadit a v jaké podobě. Ne všechny plastové obaly totiž patří do žluté popelnice. Překvapení? Už teď je to docela fuška, viď? 

 

Jak mohu třídit přímo na závodě? 

Uprostřed zázemí najdeš vždy barevné popelnice k třídění odpadu. Pojďme se teď přesvědčit, kam co patří.

Žluté popelnice jsou určeny pro plast (tedy plastové kelímky a láhve, startovní číslo nebo třeba kelímek od jogurtu, který je pořádně vyškrábaný). Do plastů netřídíme mastné ani jinak znečištěné obaly, například lahve a obaly od olejů a jiných tuků je třeba nejdříve zbavit mastnoty.

Modrá popelnice je papírová! Tedy... je určena pro vhození papírových obalů, ale i ty mají svá specifika. Přímo na závodě do papíru patří například papírové kelímky nebo letáky. Do modrých kontejnerů dále rozhodně patří sešity, bloky, knihy bez vazeb, balicí papír…A co tam nepatří? Rozhodně ne kapesníky, papír od barvy, mastnoty nebo dalších nečistot nebo špinavé pleny a hygienické potřeby. 

Některé vytříděné plasty a papír, které projdou recyklací, pak dostanou nový život a můžete je potkat například v podobě spacáku nebo hřejivé fleecové mikiny!

Hnědou popelnici na bioodpad najdeš na některých závodech (záleží na tom, zda odvozce odpadu má možnost zpracování bioodpadu či ne). Tam patří všechny rostlinné zbytky, čajové sáčky nebo kávová sedlina. Nepatří tam maso, mléčné vyrobky ani olej nebo papírové ubrousky.

Poslední do party je černá popelnice na směsný odpad. Tam patří všechen zbytek, který není možné roztřídit a není nadměrný nebo nebezpečný. 

 

Co se s odpadem děje dál?

Pytle s vytříděným odpadem se naloží DOHROMADY na nákladní auto a odvezou se na třídičku, kde jsou její zaměstnanci schopni DOBŘE VYTŘÍDĚNÉ pytle, respektive odpadky v pytlích částečně nebo úplně recyklovat. Špatně vytříděné pytle není možné recyklovat, proto prosíme: Třiďte podle vlastního vědomí a svědomí. Správně vytříděný odpad je alfou a omegou pro jeho následnou recyklaci, v opačném případě recyklace nemusí být možná.

Interaktivní edukační stránku Tonda Obal ocení malí i velcí a zábavnou formou tak najdou plno informací! 


Pokud tě tohle téma zajímá a chceš se dozvědět více, tak 24. srpna na Jizerské najdeš edukační tým EKOKOM hned vedle stánku Generali Investments CEE, který je partnerem ekologie na Běhej lesy.

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    Thule
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay
    Nilfisk

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Středočeský kraj
    Ústecký kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    Jihomoravský kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
    Sport in Art
Výživové okénko